Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Szerda, 2015. április 22. | Szerk.

Gerillacsoport fog kétnyelvűsíteni


„A folyamatos és durva rendőrségi zaklatások, és a rendőrségi alkalmazottak hatalmi visszaélései miatt, a Kétnyelvű utcanévtábla csoport úgy döntött, hogy új formában, gerilla aktivista csoportként folytatja működését – jelentette be ma délutáni sajtótájékoztatóján Barabás Miklós, a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblákért küzdő csoport szóvivője. „Április 20-tól keződően az új-régi csapat dolgozik az ügyön, anonim módon, amely formátum lehetővé teszi majd a keményebb, konfrontatívabb, a hatóságok visszaéléseit leleplező, érdekérvényesító eszközök használatát, amelyeket a nagyon közeli jövőben el is kezdünk alkalmazni” – fogalmazott Barabás, aki a továbbiakban nem vesz majd részt a csoport munkájában.

„Eszközeink jellege nem zárja majd ki akcióink etikusságát, hiszen a célunk nemes és jogos: kétnyelvű utcanévtáblákat szeretnénk Marosvásárhelyen, abban a városban, ahol a legnagyobb romániai magyar közösség él. Minden egyes akciónk, lépésünk törvényes eszközökre épül majd, az anonimitásra, a hatósági megtorlások miatt, az erőteljesebb nyomásgyakorlás elérése végett van szükség” – hangsúlyozta a Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistája.

Barabás Miklós elmondta, az elmúlt hónapokban mintegy nyolcvan kétnyelvű utcanévtáblát tettek ki a városban. Azt követően, hogy hétfőtől a helyi rendőrség 30 ezer és 50 ezer lej közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a kétnyelvű táblát, a tábláknak mintegy felét levették a háztulajdonosok. Hozzátette, olyanok is vannak azonban, akikben dacreakciót váltott ki a hatósági fellépés, és ez után kértek kétnyelvű utcanévtáblát a házukra. „Egy befolyásos román üzletember is kétnyelvű táblát kért felháborodásában. Sok román ember szolidarizál velünk. Úgy tűnik, hogy akár össze is hozhat románokat és magyarokat ez az ügy” – jelentette ki a szóvivő.

Ma délelőtti sajtótájékoztatóján Peti András RMDSZ-es alpolgármester azt javasolta, hogy a marosvásárhelyiek adománylevéllel adják oda a polgármesteri hivatalnak a házaik falán levő kétnyelvű táblákat, és mellékeljenek egy nyilatkozatot, melyben hozzájárulnak ahhoz, hogy a város kitegye a kétnyelvű táblát a házukra.

A városi RMDSZ elnöki tisztségét is ellátó Peti közölte, a polgármesteri hivatal eddig 15 utcában tett ki kétnyelvű névtáblákat. A közbeszerzési eljárás, mely valamennyi utcanévtábla cseréjére vonatkozik, folyamatban van.

A Kétnyelvű Utcanévtáblákat Marosvásárhelyen csoport egy évvel ezelőtt kezdte el működését. Mint fogalmaznak, azóta számtalan lépést tettek. „Tárgyaltunk a román féllel, élükön Claudiu Maior alpolgármesterrel, számtalan háttér megbeszélést tartottunk az RMDSZ tanácsosaival, a magyarajkű RMDSZ-es alpolgármesterrel. Egy év alatt rájöttünk arra, hogy a román városvezetés nem akarja a kétnyevű utcanévátblákat, mindent megtesz azért, hogy ezek ne kerülhessenk ki a város utcáira, tereire,  ebben a magyareellenes törekvésében, az RDMSZ maximálisan megbízható partnernek bizonyult” – áll a szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményben. (vasarhely.ro/mti)