Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2013. április 16. | Kondra Tünde

Gutenberg galaxisában a fotográfia városa


Török Gáspár Marosvásárhely a fotográfia városa című könyvét mutatták be kedden a Bernády Házban. A könyvben megírt történetek méltóvá teszik Vásárhelyt arra, hogy ezentúl a fotográfia városának hívjuk.

„Egyedi kötetet, könyvecskét, füzetecskét tartok a kezembe. Gazsi megsúgta nekem, hogy azért egyedi, mert sem román, sem magyar nyelven ilyen fotótörténeti kötet itt Erdélyben még nem látott napvilágot” – kezdte a méltatást Vajda György. A könyvben számos epizód szerepel a fotótörténetből, amelyek nem csak a fotográfusok számára válhat érdekessé is izgalmassá. Olvashatunk Orbán Balázsról, aki Párizsban Victor Hugo fiától tanult fotózni, Szabó Ivánról, aki az 1848-as forradalmárként letette a kardot, fényképezőgépre cserélte azt, majd Skóciában vált elismert fényképésszé, vagy a 19. század női fotográfusairól, de Vásárhely első képíró műhelyéről is többet tudhatunk meg.

„A kötet valójában olyan kultúrtörténeti epizódokat tartalmaz, amelyeket nem csak azok kellene elolvassanak, akik a fotográfia iránt érdeklődnek, hanem mások is. Rögtön arra is gondoltam, milyen jó volna, ha ilyesmit akár az iskolába is bevezetnének, hogy a fotótörténetet tanulják, ugyanúgy ahogy a képzőművészetet” – magyarázta a fotóriporter.

Helytörténet szempontjából is fontos információkat tartalmaznak az összegyűjtött tanulmányok, valamint egy fotótörténeti részleg kialakításának az ötlete is szerepel a bemutatott kötetben, hisz szükség lenne rá, rendelkeznek megfelelő képi anyaggal.

A szerző az fotótechnikában úttörőnek számító Horváth testvérekről, valamint a marosvásárhelyi fotóklub alapítójáról, Marx Józsefről is ír. A fotóművésszel folytatott beszélgetésből az is kiderül, hogy a világháborúban készített fényképeket, valahol Ausztriában elásta egy fa alá. Ezek a képek mai napig ott nyugszanak. Török Gáspár a rendezvényen bejelentette, hogy a Fotóklub, megalakulásának hatvanadik évfordulójának alkalmából felveszi a Marx József nevet.

„Én ezt a könyvet tulajdonképpen azzal kezdtem el és fejeztem be, hogy egy impulzust adjak mindazoknak a profi történészeknek, profi levéltárosoknak, azoknak, akik tényleg ezzel tudnak foglalkozni, hogy azok próbálják felgöngyölíteni mindazokat a problémákat, amelyek itt megjelennek” – mondta a szerző, aki azt is elárulta, hogy szerette volna román és angol nyelven is megjelentetni könyvét.

A rendezvényen a szerző tulajdonában levő régi fényképeket, néhány ismert vásárhelyi fényképész munkáit is kiállították a közönség számára, illetve a marosvásárhelyi Művészeti Líceum tanárai zongora-, gitár- és fuvolajátékkal tették ünnepélyessé a könyvbemutatót.