Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2013. február 20. | Máthé Kincső

Ha én felnőtt volnék – bemutató a Bábstúdióban


Izgalmas előadásra invitálja az érdeklődőket a Művészeti Egyetem bábtagozata. Szombat délután kerül sor ugyanis a Kozsik Ildikó által rendezett Ha én felnőtt volnék című előadás bemutatójára, amelyben Gáll Ágnes, Gnadig Kornélia, Hanyecz Róbert, Lukács Szilárd, Szabó Dániel és Szőke Kavinszki András, a II. éves magiszteri bábművészet szak hallgatói, valamint az alapfok II. éves bábszínész szakról Albert Zsuzsa és Szilvai Balázs keltik életre a bábokat. A produkció dupla szereposztásban lesz látható, így majd felváltva hallhatja őket a közönség.

Az előadásról kérdezve, legelső sorban azt tudtuk meg az évfolyam vezető tanárnőjétől, hogy miként is jött létre a produkció alapötlete. Kozsik Ildikó a következőket válaszolta: „Mivel az évfolyamnak az elmúlt iskolai évben (mint első éves mesteris bábszínész osztálynak) én tanítottam többek között a bábszínész mesterséget, a bábtechnikát és a beszédtechnikát is, arra törekedtem, hogy mégiscsak legyen összefüggés ezek a tantárgyak, feladatok között. Így például, beszédtechnika órán – nyilván hangkarakterben kellett gondolkodni – olyan kislány és kisfiú karakter megformálását kértem, ami az ő egyéniségükből, őszinte beszédhangjukból ered - ennek kapcsán kerültek kiválasztásra a szövegek. Közben bábtechnikából el is készítették ezeket a (kisfiú és kislány) bábokat, majd a szakmai vizsgájukon be is mutatták, hogy miként sajátították el az általuk elkészített bábtípust mozgatását. Az akkori vizsga után pedig, a tanári kar, illetve a vezetőség úgy döntött, hogy érdemes lenne ezt a munkát másoknak is megmutatni. Úgyhogy most tulajdonképpen a különböző vizsgagyakorlatok kapcsolódnak össze ebben a nyilvános előadásban. Összegezve tehát, egy kész produkció formájában láthatja ezt a vizsgamunkánkat a közönség (mellesleg ezzel az idei tantárgykövetelményeknek felelünk meg). Ugyanis az idén végez az évfolyam, és jövő ősztől már hivatásszerűen játszanak a közönség előtt, reméljük, mint a különböző bábszínházak frissen szerződtetett tagjai! ”

Fontos megemlíteni, hogy az előadásban bunraku mozgatási technikával, külső mozgatású óriásbábokat keltenek életre a bábszínész szakon tanuló egyetemisták. Kozsik Ildikó elmondása szerint, ezzel a bábtípussal nem túl sűrűn találkozhatott eddig a vásárhelyi közönség, tudniillik, ezek mozgatási technikája sokkal nehezebb az átlagosnál. „Rendkívüli koordinációs és koncentrációs képességet igényel ez a technika, fizikailag is nagyon nagy kihívást jelent, hiszen két méteres bábokról van szó. A klasszikus bunraku színházban például 10, 20 évet is igénybe vesz, amíg a színészek megtanulják, hogyan is kell mozgatni azt a bábtípust. Az előadásban megjelenő bábu tehát nem hagyományos bunraku, csak a mozgatási technika hasonló. Az óriásbábok is sokfélék, lehetnek belső- és külső mozgatású óriásbábok. Vannak olyanok, amelyeket egy ember is mozgathat, de olyanok is, amelyeknek az életre keltéséhez például tíz emberre is szükség van. Én láttam például olyan ausztráliai óriásbáb társulatot egy budapesti fesztiválon, ahol egy gólyalábas ember nyakában még egy másik színész is ült, olyan magas volt a báb. Egyébként lenyűgöző látványt képesek teremteni.” – mondta el a tanárnő a vasarhely.ro-nak. Azt is megtudtuk tőle, hogy bár a hagyományos bunraku színházban a narrátor egy teljesen különálló szerepkör, és egy erre a célra kiképzett színész tölti be, aki a színpad előtt foglal helyet – tehát soha nem a mozgatók beszélnek –, a mostani az előadás esetében ezzel a hagyománnyal is szakít a társulat. „Nálunk a narrátor egyben egyik mozgatója is a báboknak. De tény az is, hogy mindkét felállásban a három-három mozgató közül egyetlen ember mondja a szöveget azért, hogy ne törjön meg a hangkarakter. Egy előadás esetében, az érzékelés szempontjából ezt egy igencsak fontos dolognak tartom.”

Az előadás egyébként nagyon értékes irodalmi szövegekre épül: Ágai Ágnes, Janikovszky Éva, Kis Ottó, László Noémi, Ingrid Sjöjstrand és Siv Widerberger versei hangzanak el a produkcióban. Arról pedig, hogy konkrétan miről is szól az előadás, Kozsik Ildikó a következőket mesélte:  „A játékhelyzet onnan indul, hogy egy kisfiú egyedül játszik a játszótéren. Elég sokszor találkozunk napjainkban azzal, hogy a szülő „mindig mindent megtesz” a gyerekéért, de soha „semmit sem vele” közösen tesz, mert nincs ideje rá. Ez a kisfiú is nagyon hálás azért, hogy sok dolgot megkaphat a szüleitől, de azért mégiscsak egyedül van azon a játszótéren. És ebből kiindulva, azzal foglalkozunk az előadásban, hogy mi történik akkor, ha például találkozik egy szintén egyedül játszó kislánnyal? Mit gondolhatnak ők, közösen, a felnőttekről? – Hogy mire jutottunk? Hát ezt szeretnénk megmutatni a közönségnek, természetesen az említett költők szövegein keresztül.”

Annak ellenére, hogy a gyerekek számára mindenképp élvezhető előadásról beszélhetünk, hiszen már maga a látvány is elvarázsolja őket, Kozsik Ildikó szerint a felnőttek sem unatkoznak majd, ha megnézik a produkciót: „Az elhangzó szövegek elgondolkodásra késztethetik a felnőtteket is. Éppen ezért, mi nagyon boldogok lennénk, ha majd a felnőttek is elkísérnék a gyerekeket az előadásra. Ezen a játékon keresztül ugyanis azt szeretnénk elérni, hogy egy kicsit közös nevezőre hozzuk a dolgokat, hogy a felnőttekben is – alig egy óra erejéig – felébredhessen a gyerekkor emléke. Ugyanakkor a gyerekek is, a bábokkal közösen gondolkodhatnak majd el a „legnagyobb vágyukról”, arról hogy minél előbb felnőttek lehessenek. Ebben az előadásban ugyanis láthatják majd, hogyan is jelenik meg ez a „vágyakozás”, más, már „nagy gyerekek” tolmácsolásában.”

Az előadást tehát szombat délután láthatják az érdeklődők, a premierre délután 17.00 órától kerül sor a Levél utcai Bábstúdióban.

Szereplők:

II. ÉV MAGISZTERI BÁBMŰVÉSZETI SZAK

Ludmilla: Gáll Ágnes, Gnädig Kornélia, Hanyecz Róbert / Albert Zsuzsa (II. év alapfok)

Gerzson: Lukács Szilárd, Szabó Dániel, Szőke Kavinszki András / Szilvai Balázs (II. év alapfok)

Szakirányító tanár, rendező: Kozsik Ildikó

Díszlettervező: László Ildikó

Bábkészítők: Gáll Ágnes, Gnädig Kornélia,Lukács Szilárd, Szabó Dániel

Zenei illusztráció: Szőke Kavinszki András

Koreográfia: Selyem Ildikó m.v.