Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2011. szeptember 15. | Farkas Katalin

Ha szeptember, akkor iskolakezdés, …. és betegeskedés


A szeptember nemcsak az óvoda, illetve iskolakezdés időszaka, hanem egyúttal a sok szülő által elpanaszolt egy hét oviban két hét otthon töltött idő 10 hónapja is. Kérdés, tehetünk-e valamit ennek kivédésére, megelőzhetjük-e a betegségeket, illetve ha már betegen ment haza a gyerek, akkor mi a teendő?

Lorenzovici Anna marosvásárhelyi családorvostól kértünk tanácsot, aki azzal kezdte tájékoztatóját, nem mindegy hogy óvodáról, vagy iskoláról beszélünk. Az óvódások esetében ugyanis gyakoribbak a megbetegedések és itt a nátha mellé a különböző herpeszek, kötőhártya gyulladások is társulnak, mivel a kicsik kevésbé vigyáznak az egymással való érintkezésre a játék során.
És akkor jöhet a mini-vakáció. A 2-3 napos iskolából, óvodából való kimaradást az orvosnő is támogatja, ugyanis nemcsak a gyerek lábal ki hamarabb a betegségből, hanem elkerülhető a sokszor csoporton, osztályon, sőt néha az egész tanintézményen belüli járvány kialakulása is. „Sokat segíthet azonban a csoportban, osztályban fejét felütő járvány ellen az is, ha szünetben a gyerekek friss levegőre mennek, a teremben pedig gyakran szellőztetnek” – hangsúlyozta a szakember.
Ha már áll a bál, akkor a legfontosabb azt kideríteni, hogy virális vagy pedig bakteriális fertőzésről van szó. Előbbi esetében a gyógykúra egyszerű: C-vitamin, gyulladáscsökkentő és minél gyakoribb orrtisztítás, itt van ugyanis a felülfertőződés melegágya. Utóbbi esetében viszont elkerülhetetlen az antibiotikumos kezelés. A fent említett elkülönítés legtöbbször egyszerű klinikai vizsgálat során történik, esetenként azonban laborvizsgálatra is szükség lehet.


A napi munka során több ilyen jellegű betegséggel is találkozó családorvos hangsúlyozta: a iskolára való előkészület folyamatában az egészségügyi felkészülés is helyet kellene kapjon. Elmondása szerint sokat segíthet ugyanis az immunrendszer erősödésében a különböző vitaminok szedése, vagy jót tesz egy Echinacea-kúra. „Azonban a megelőzésben is a legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő zöldség és gyümölcs fogyasztás, az elegendő pihenés és mozgás, amik az erős immunrendszer feltételei” – figyelmeztetett Lorenzovici.
Kérdésünkre, hogy mennyire kell ezekben az időszakokban fokozottabban védeni a gyereket, a doktornő kijelentette: „ezeken a betegségeken minden gyereknek át kell esni, hisz ezek által is fejlődik a szervezet ellenálló képessége”. „Ezek a vírusos megbetegedések mondhatni olyanok, mint egy-egy védőoltás. Ezért van az, hogy ezek a legtöbbször óvódás korban jelentkező betegségek kisiskolás korra már sokkal ritkábban jelentkeznek, hisz a szervezett már edzett és felkészült velük szemben” – magyarázta a családorvos.