Szerda, 2020. április 8.
DÉNES napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2012. április 12. | Molnár Bea

Hajnalig idézték József Attilát


Versmaratonnal tisztelegtek József Attila emléke és a magyar költészet előtt, április 11-én, a költő születésének 107. évfordulóján a Jazz&Blues klubban a Művészeti Egyetem hallgatóinak kezdeményezésére azok, akiknek többet jelent a költészet az egymásra rímelő soroknál. A JAM a Jazzben elnevezésű rendezvényen a szervezők elmondása szerint nemcsak a költészet napjának fontosságát igyekeztek hangsúlyozni, hanem azt is, hogy ezek a művek, versek még ma is ugyanolyan aktuálisak, mint megírásuk idején és felelevenítésükkel magunkat és társainkat is emlékeztetjük arra, hogy micsoda értékek ismerői, olvasói – és ez által birtokosai is – vagyunk.

A Művészeti Egyetem Diákszövetségének a felkérésére a Művészeti Líceum képzőművész osztályos diákjai József Attila versek illusztrációival színesítették az estet. A közel 70 pályázóból 16 diák munkáját tekinthette meg a közönség a Jazzben.

József Attila összes versét felolvasták a Jazz&Blues klubban a magyar költészet napja
alkalmából szervezett versmaratonon

„Az, hogy ennyi ember próbálta vizuálisan felfogni, megfogalmazni József Attilát arra késztetett, hogy rádöbbenjek: ő az a költője az irodalomnak, akit periodikusan újra kell olvasnunk, mert olyan szellemi gazdagságot hagyott hátra, amely minden korban valami újat, valami mást tud bemutatni” – nyilatkozta Gáspárik Attila színházigazgató a megnyitón. Rámutatott arra is, hogy a költő verseit a végletekig mindenki a magáévá tudja tenni, azonban senki nem tudja „meglovagolni” azokat, hiszen annyira komplexek, hogy minden időben újra kell gondolni.

Ezt az újragondolást szolgálta a felolvasó maraton is, amelyen a költő összes verse felolvasásra került az Osiris kiadónál megjelent teljes, javított kiadású kötet szerint – időrendi sorrendben. Az időben való visszautazást Domahidi Zsuzsa, a Művészeti Líceum zene szakos diákja teremtette meg fuvolajátékával, és ezt követően a közönség a versek hangulatának átadva magát élvezte és – magában mondogatva kedvenc sorait – hajnalig idézte József Attilát.

József Attila Kopogtatás nékül című versének illusztrációja

A felolvasás családias hangulatban zajlott, eközben bárki körbejárhatta és megtekinthette a kiállított munkákat, elmélkedve azon, hogy neki mit is üzen(nek) József Attila (versei). A költő művei megszakítás nélkül mind elhangzottak délután 4-től hajnalig, az olvasásba a Művészeti Egyetem diákjain kívül egy-egy vers erejéig több felnőtt és diák is bekapcsolódott, ezzel a gesztussal is nyomatékosítva, hogy a költő, a verseivel együtt, ma is mindenkié.