Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2012. július 2. | Molnár Bea

Harcsa Veronika Quartett: kivételes tisztaság


Június 29-én a Jazz&Blues klubban lépett fel a Harcsa Veronika Quartett. A 2005 óta létező zenekar először koncertezett Erdélyben, ám az ünnepélyes hangulatot hamar a családias váltotta fel. Ha egyetlen szóval kellene jellemezni a koncertet, azt mondanám: tiszta. Tiszta hangzás, benyomás, színpadi megjelenés. Mi több, a megfogalmazott és tolmácsolásra kerülő gondolatokra is ez a jelző a legtalálóbb.

A Jazz bejáratánál elkaptam Veronika kíváncsi tekintettel feltett kérdését, miszerint „ez a sok ember mind a mi koncertünkre jön?” Tényleg teltház várta a kvártettet, a jazzkedvelő közönség a székek mellett a földön is ülve várta a koncert kezdetét. A szokásos húsz-harmincperces késés után végre színpadon láthattuk-hallhattuk őket. A terem elnémult, a lélegzeteket mintha visszavágták volna: Veronika hangszerkíséret nélkül szólalt meg, csendet és fegyelmet teremtve maga körül. Később, a hangszerek megszólalásával már mindenki a bennük lüktető ritmusra lélegzett tovább.

A nem szokványos kezdést hasonló bemutatkozás követte. Már az első dal elhangzása után sor került a zenészek (jobban) megismerésére. Ezt a keretet általában egy-egy szólórész teremti meg, de most ennél árnyaltabb, személyesebb és humorosabb stílusban tudhattuk meg, hogy a zongorista Blaho Attila már a főiskolán, az énekórákon kísérte Veronikát, miközben jazz standerdeket énekelt. Oláh Zoltán (nagybőgő) szerint a halak ússzanak, a csirkék csipegessenek… és a tehenekről is hasonlóan vélekedik, tehát vegetáriánus, és Majtényi Bálint (dob) már hét gyerek édesapja. Ezek mellett szülővárosukról és jelenlegi lakóhelyükről is bővebb információt nyerhettünk. Mindez olyan szépen simult bele a repertoárba, hogy úgy érezhettük – bár térben nem – de valahogy mégis közelebb kerültünk hozzájuk.

Nemcsak a zenészekről, hanem egy-egy dal keletkezéséről is részletesebb képet kaptunk. A What Is Our Love For című dal mondhatni véletlenszerűen született. A második, You Don’t Know It’s You lemezük vételezése közben a zenekar tagjai együtt laktak Veronikánál annak érdekében, hogy az alkotás légkörét még jobban átérezhessék (kivéve Bálintot, akinek akkor még csak öt gyereke volt, de persze úgy is hazaszólította a kötelesség). Egy ilyen éjszaka történt, hogy a munkát követően megnyitottak egy üveg Stílusgyakorlat bort, de az elfogyasztása után nem alvásra, hanem alkotásra „szenderültek”. Így született az említett dal, amely Veronika szerint tényleg egy igazi stílusgyakorlat.

És arra a bizonyos tiszta légkörre visszatérve: mindenki arra várt, hogy az angol szövegű dalok után megszólaljon néhány magyar is. A kvártett Lámpafény című albumáról elhangzó két dal tetőzte az est tisztaságát. A Nemes Nagy Ágnes Szomj és a Babits Mihály Nyár című dallá alakult verseinek felcsendülése után úgy a zenészek, mint a közönség azt érezhette, hogy kiteljesedett az együtt töltött idő. Ezt egészítette ki a zenekar legnépszerűbb dala, a Too Early magyar nyelven való eléneklése. Annak ellenére, hogy ez volt az első találkozásuk az erdélyi közönséggel, hamar feloldódott a hangulat. Veronika szerint már nagyon rég várták, hogy itt is koncertezzenek, és remélik, hogy nem kell ennyi időnek eltelnie, míg újra visszatérnek.

A közönség nehezen békült ki a gondolattal, hogy a koncertnek vége, de a zenekar erről is gondoskodott. Hoztak magukkal megvásárolható cd-ket azok számára, akik haza akarták vinni a Jazzben tapasztalt hangzást. Így a Harcsa Veronika Quartett vélhetőleg most is sok embert derít mosolyra egy-egy lámpafény mellett.