Csütörtök, 2018. február 22.
GERZSON napja
Menü

Köztér

Péntek, 2016. február 19. | Szerk.

Három városban lesz Velo Akadémia


Három városra kiterjesztve kezdődik el a Velo Akadémia biztonságos kerékpározást oktató programja.
 
A Marosszéki Közösségi Alapítvány, a csíkszeredai Zöld SzékelyFöld Egyesülettel és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal partnerségben egyéves oktatási programba kezd, amelynek célja a közlekedésbiztonság növelése a biciklisek számára. Mindemellett növelni szeretnék azoknak a személyeknek a számát, akik napi szinten a kerékpárt választják közlekedési eszközként Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában, hozzájárulva ezzel a városi környezet minőségének javulásához, a levegő tisztaságához, valamint a zajszennyezés csökkentéséhez.
 
„Ezt egyrészt az iskolában történő oktatási program segítségével szeretnénk megvalósítani, mely keretében a három városban 150 középiskolás (14-18 éves) diákot tanítunk meg a közúti szabályokra illetve azokra a veszélyes helyzetekre, amelyek a forgalomban a biciklisekre leselkednek. A tanítás olyan könyvek és írott anyagok segítségével történik, amelyek ismertetik a helyes biciklizés szabályait, de felsorolja a kötelező kellékek használatát is. Az oktatás során szó lesz technikai ismeretekről, az általunk felállított bringapályán a résztvevők kipróbálhatják tudásukat, illetve itt az oktatók ismertetik a biztonságos közlekedés szabályait” – fogalmaz Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány elnöke.
 
Az oktatási tevékenységeken kívül a projekt keretében tudatosítási kampányra is sor kerül – ezek áprilisban a Critical Mass keretében illetve szeptemberben a Mobilitás Hete keretében valósulnak meg: biciklis felvonulást szerveznek illetve tájékoztató szórólapokkal, füzetekkel hívják fel a biciklisek és autósok figyelmét a kerékpárosokra leselkedő veszélyekre és arra miért érdemes a kétkerekűt választani közlekedési eszköznek.
 
A projekt eredményeit szeptemberben workshopon fogják ismertetni a szervezők az országban tevékenykedő kerékpáros szervezetekkel közösen. Ennek célja, hogy további városokra is kiterjesszék az oktatási programot az elkövetkezendő években.
 
A projekt a Svájci Államszövetség társfinanszírozásával és a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból valósulhat meg, melyre összesen 62 318,75 svájci frankot kapnak.
 
A Marosszéki Közösségi Alapítvány 2012-től szervezi meg – több civil szervezettel közösen – Marosvásárhelyen a Critical Mass biciklis felvonulást. A MuresOnBike program keretében a városi kerékpározást népszerűsítik, amellyel egy biztonságos kerékpáros infrastruktúra kialakítását célozták meg.
A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány kezdeményezésére több mint két éve megalakult az Élhető Udvarhely környezetvédelmi csoport, aminek az egyik célkitűzése, hogy biztonságossá tegye a bringázást a városban. Ennek érdekében, a csoport két tagja részt vett a Bringa Akadémia felkészítőjén, akik Udvarhelyen tanítják a biciklizőknek a közlekedési szabályokat. 
 
A Zöld SzékelyFöld Egyesület évek óta hagyományosan megszervezi a föld napi kerékpáros felvonulást Csíkszeredában, részt vett kerékpárutak jelzéseinek festésén, a Közösségi Kártya program segítségével 42 kerékpártartót helyezett ki Csíkszeredában, illetve egy kerékpártároló megépítését is támogatta. A Hangyasuli program keretében biciklis oktatási tevékenységet is tartottak Csíkszereda iskoláiban.