Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2012. július 24. | Szerk.

Hat napig Tusványos Tusnádfürdő


Elkezdődött kedd délben a Kárpát-medence legnagyobb politikai-ifjúsági rendezvénye, a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A jobbközép beállítottságú fiatalok legfontosabb fesztiválja a szervezők szerint mára szinte már intézményes formájává vált a magyarmagyar párbeszédnek és a magyarromán kapcsolattartásnak. (Azt, hogy a szabadegyetem, szinte egyáltalán nem szól sem a magyarmagyar, sem a magyarromán párbeszédről, azt itt most ne firtassuk.) A tervek szerint az idei rendezvényen várhatóan az elmúlt napok romániai belpolitikai eseményei is szóba kerülnek majd, és akárcsak az elmúlt években, beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök idén is.

A hatnapos tábor ideje alatt a szervezők több ezer résztvevőt várnak Tusnádfürdőre, ahol a fórumok témája lesz egyebek mellett a nemzetpolitika, a környezetvédelem, a kisebbségi jogok, az ifjúság- és az oktatáspolitika, a sajtószabadság és a sport. De nem maradnak el a koncertek sem, a nagyszínpadon öt nap alatt 12 együttes ad koncertet. Az első estén, kedden a Heaven Street Seven után a Quimby következik majd. A következő napok fellépői között látható és hallható az idén 25 éves csíkszeredai Role együttes, valamint a fennállása ötvenedik évfordulóját ünneplő Omega is.

Petényi Katalin és Kabay Barna Szigorúan ellenőrzött életek című dokumentumfilmjének ősbemutatóját július 27-én tartják meg. A szabadegyetem sajtószolgálatának közleménye szerint az alkotás a kortanúk vallomásain és a Szekuritáté dokumentumain keresztül megrendítő képet nyújt a film a múlt szenvedéseiről, kollaborálásról, hűségről és árulásról.

 

 

A 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nagyszinpada.  A sörsátrak mellett a tábor
legnagyobb látványossága (Fotó: facebook.com/tusvanyos)

 

A szabadegyetem részletes programismertetője szerint a résztvevők idén magyarországi és erdélyi borok, valamint székelyföldi élelmiszerek kóstolóin is részt vehetnek.

A Magyar Turizmus Zrt. sátrában a Rubik Stúdió képviselői bűvös kocka bemutatót tartanak naponta többször, valamint kalocsai porcelán- és testfestést is rendez a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra.

A Magyar Posta sátrában bélyegekkel, postai szolgáltatásokkal kapcsolatos bemutatókat és játékos vetélkedőket is rendeznek, továbbá egyedi tusványosi bélyeg- és képeslapkészítésre is várják a közönséget. Saját sátraikban mutatkoznak be különböző programokkal Az erdélyi magyar felsőoktatás két önálló intézménye, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem saját sátrakkal lesznek jelen a szabadegyetemen, amelyekben különböző programokat szerveznek.

A szervezők a családosokra is gondoltak – színházi gyermekelőadásokkal, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal és táncoktatással várják a legkisebbeket.