Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Szombat, 2014. június 7. | Miska Brigi

Hazagurultak a rádiósok


Több mint 600 kilométert és háromtucatnyi települést hagytak maguk mögött a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztői és technikusai, akik kilenc nap után visszagurultak a rádió udvarára. A barátok és családtagok hatalmas mosollyal és még nagyobb öleléssel fogadták a „guruló rádiósokat”.

„Számomra jubileumi kerékpározás volt, hiszen tizedik alkalommal gurultam. Az idei útvonalunk nagyon változatos volt, olyan helyre is eljutottunk, ahol eddig még nem jártunk. Még mi is csodálkoztunk, hogy tizennegyedik alkalommal is találtunk olyan településeket, ahol eddig nem tekertünk” – mesélte a vasarhely.ro érdeklődésére Kommer Alois.

A Marosvásárhelyi Rádió német nyelvű adásának a szerkesztője elmondta, mindenhol barátságosan fogadták a rádió munkatársait, „hol fánkkal, hol ásványvízzel, hol tapssal”.  „Számomra nagyon érdekes volt, amikor egyik este a Királykő, másik este a Fogarasi-havasok lábánál aludtunk. Azt hiszem ez volt a legszebb élményem az idei túrán. Kicsit bajba vagyok a napokkal, mert minden össze van folyva, de azt hiszem vasárnap volt, amikor Brassó környékén nagyon sok kerékpárossal találkoztunk, akik jó néhány kilométeren át kísértek minket” – idézte fel legkedvesebb élményét Kommer Alois.

Kádár Zoltán és Borbély Zoltán kezdetektől résztvevői a Gurul a rádió akciónak, a 14 év alatt több mint 9000 kilométert tekertek azért, hogy népszerűsítsék a Marosvásárhelyi Rádiót, találkozzanak annak hallgatóival.  „Tapasztalataink szerint egyre inkább hallgatják a Marosvásárhelyi Rádiót, nemcsak a statisztikai adatok bizonyítják ezt, hanem a találkozások is. Az sem mellékes, hogy több mint egy éve megy a 24 órás magyar adás, így megnőtt a hallgatóságunk és a hallgathatósági felület is nagyobb lett. Nagyon sokan velünk kezdik a napot, és ennek hangot is adtak a kerékpártúra során” – magyarázta Kádár Zoltán, aki a rádió egyik leghallgatottabb műsorának, a Jó reggelt Erdélynek a műsorvezetője.

Elmondása szerint nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a túra során, de nem tagadja, voltak olyanok, akik meghúzták a tekerő rádiósok fülét. „Számomra a legjobb a túrában, amikor személyes kapcsolatot tudok kialakítani a hallgatókkal, nem az interjúalannyal, nem a hivatalos személlyel, hanem azokkal a hallgatókkal, akik a rádiókészülék másik oldalán ülnek és tudom, hogy kiknek rádiózom” – foglalta össze a túra fontosságát Kádár, aki szerint volt olyan település, ahol a hallgatók több órát vártak arra, hogy megölelhessék a rádiósokat, kezet rázhassanak velük, hisz a kilenc nap alatt csak két nap nem esett az eső, így folyamatos volt a programváltozás.  „Az idén egy gyulakutai úr azt mondta, hogy 14 éve lesi ezt a pillanatot, hogy velünk gurulhasson. Állítása szerint számára ez legalább annyira fontos, mint amikor megismerte a feleségét. A másik hallgatónk, akivel nagyon érzelmes volt a találkozás a bardóci Kolunbán Sanyika. Ő egy gyengénlátó fiatalember, aki rendkívül értelmes és intelligens. Vele már többször találkoztunk, de az idén az otthonában kerestük fel, mert a tavaly megígértük neki. Számomra az az ölelés, amit tőle kaptam felér mindennel. Megtapogatta a fejem és észrevette, hogy van egy kis copfom és hatalmas nevetésben tört ki. Ezek a pillanatok adják azt a pozitív energiát, amiből az év hátralévő részében táplálkozni tudok” – mesélte a Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetője.