Szombat, 2019. december 14.
SZILÁRDA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2012. november 7. | Puskás Eszter

Hazatérő művészek a Mureş Mallban


Kedden, november 6-án a Welcome Home 2. című kiállítás megnyitójára került sor a Mures Mall földszinti kiállítótermében, a Startact, Headmade és K’ARTE kulturális szervezetek közreműködésével. A kiállítás november 26-ig látogatható.

Két különböző képzettségű, korosztályú, nemzetiségű alkotó, Molnár Krisztina, és Andreea Chira Serban munkáit nézhettük meg. Egy különleges művészeti párbeszéd alakult ki közöttük, amelyet Laura Borotea, a kiállított anyag válogatója gerjesztett a kiállítótérben. Közös kiindulópontjuk a festészet és a grafika konceptuális értelmezése volt.

A cím is utal rá: ezek a képzőművészek Marosvásárhelyről elszármazott, de onnan hazatérő, hazatért alkotók, akik megtapasztalták a „más” világot és reflektálnak az itthonira. Ennek az eseménynek volt előzménye és remélhetőleg lesz folytatása is, ahol majd olyan kortárs alkotók munkái kerülnek bemutatásra, akiket a helyi közönség esetleg nem ismer, de más kulturális közegben elismertek. Ez azért is fontos, mert a művészi értéken kívül esetleg olyan koncepciókat is felfedezhetünk az alkotásokban, amelyek sajátos, helyi jellegűek, számunkra fontosak és ismertek.

A két alkotó közül csak Molnár Krisztina volt jelen, ő nemrég költözött haza Temesvárról, ezért nagyon találó is esetében a Welcome Home cím. Krisztina maga is meglepődött, hogy milyen érdekes dialógust sikerült a kiválogatott művek által létrehozni, hiszen az ő korábbi alkotásaiból is volt egy pár, amelyeket akkoriban készített, amikor annyi idős volt, mint most Andreea Chira Serban, aki azért nem tudott jelen lenni, mert épp Dániában tartózkodik.

Gavril Cadariu, az Ariel bábszínház igazgatója jelképesen felajánlotta az intézmény közreműködését Welcome Home programmal, ezzel is jelezve, hogy szívesen várják haza a művészeket, akik tanulmányaik, életük során elkerültek szülőföldjükről, de hazatérnének.

A beszélgetések a továbbiakban egy-egy pohár bor társaságában folytak. Az alkotások nézegetése közben baráti hangulat alakult ki, és már nemcsak a képek, de a résztvevők is egy különleges párbeszéd részesei lehettek, amelynek kiindulópontja közös volt: a kortárs modern művészet.