Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. május 9. | Puskás Eszter

Hivatalosan is elkezdődtek a diáknapok


A tegnap délután hivatalosan is elkezdődtek a XVI. Marosvásárhelyi Diáknapok. Fél hatkor felharsant a zene a Rózsák terén, ahol már a színes pólós egyetemisták gyülekeztek. Mindenki hozta a saját hangszerét, zászlóját, jókedvét. A színek szerint összeverődött csapatok, mindenféle csatakiáltásokat skandáltak.

Hatkor elindult a színes egyetemista tömeg, követve a kivágott tetejű kamiont, ahonnan bömbölt az elektronikus zene. Sípoltak, doboltok, énekeltek, kiabáltak, a zaj minden létező és létrehozható formáját hallhattuk. A látvány is megért egy szót: sokan nemcsak a színes pólót húzták magukra, de még ki is festették magukat: láthattunk arcra festett skót zászlót, feliratokat, stb. Persze elmaradhatatlan volt a skót szoknyás fiúk-lányok látványa is, ami nem kevesek tetszését váltotta ki. A ragasztós matricák, ún. stickerek sem maradhattak el idén, sok csapat készíttetett, ezeket pedig a tiltás értelmében sehova máshova nem ragasztották, csak egymásra.

Persze sokan csodálkozva meredtek a színes-zajos tömegre, többen kiültek az ablakokba, teraszokra, és figyeltek. A merészebbek még  fényképezték vagy épp filmezték is az arra elhaladó diáknapos őrületet. Menet közben a résztvevők táncoltak, ugráltak, kiabáltak, énekeltek, fényképezkedtek, beszélgettek új és régi ismerőseikkel. A forrongó tömeg végigvonult a főtéren, majd fel a Bulevárdon, át egészen az orvosis bentlakásokig. Az ide megérkezettek aztán táncra perdültek és folyt a buli egészen estig.

Sokan innen vonultak át a Cuba-ba, ahol az első próba zajlott, mégpedig a táncpróba. Mivel el akarták kerülni a tömeget, a szervezők úgy döntöttek, hogy a belépést korlátozzák kétezer karkötős résztvevőre, tudtuk meg Székely Istvántól, az egyik főszervezőtől. Annyit még elárult nekünk, hogy a selejtező során egy lufit tartva kellett táncoljanak a versenyzők 8 különböző zenére, közülük csak nyolc jutott tovább a döntőbe. Ez a nyolc pár pedig egy ír táncot kellett előadjon. Azt azonban, hogy kik a szerencsés továbbjutók, nem sikerült megtudni a főszervezőtől. A verseny végeztével sokan elhagyták a zsúfolt Cubát és a Sörpatikát vették célba, ahol reggelig folyt a buli.

A Vállalat már délután elkezdte a melegítést a felvonulásra, a Bristol Bus Caféban gyülekeztek, és hangolódtak. Elhangzottak a már jól ismert „tücsök-köcsög”, „akárhogy is fáj, A Vállalat a sztár”, „halál a májra” csatakiáltások. Innen a csapat együtt vonult le a főtérre, ezzel már gyakorolva a felvonulásra. Volt sok síp, hangosbeszélő, duda, de még egy dob is került a csapathoz, amik garantálták a zajos sikert. A Bristol Bus dolgozói is csatlakoztak a csapathoz, akik még a tavaly csak támogatták a csapatot, de idén már igazi csapattagként vesznek részt. A táncversenyen megpróbált ügyeskedni A Vállalat táncospárja, de nem jutottak tovább a selejtezőn.  Erre fittyet hányva átvonultak a Sörpatikába és ott folytatták a bulit. Várjuk, hogy az első igazi versenynapon milyen eredményeket hoznak a többiek.

(Fotók: Rab Zoltán)