Vasárnap, 2019. augusztus 25.
LAJOS, PATRÍCIA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2015. július 1. | Szerk.

Hízik a mája Pontának


Victor Ponta miniszterelnök a Facebook oldalán áradozik az eddig elért sikerekről, többek között a minimálbér 75 lejes emelését és a gyógyszerárak 20 százalékos csökkenését említi.
 

Salariul minim pe economie este de astăzi 1.050 de lei! Aproape 1,4 milioane de români beneficiază de această creștere a...

Posted by Victor Ponta on 2015. június 30.
 
 
„A minimálbér mától kezdődően 1050 lej. Közel 1,4 millió román részesül ebből a növekvő bevételből” – írja a miniszterelnök. Mint ismeretes a kormány 2014/1091-es rendelkezése szerint júliustól kezdődően az eddigi 975 lejes minimálbért újabb 75 lejjel emelik meg. A legutóbbi növekedés január elsejétől lépett életbe, akkor 900 lejről nőtt a romániai bruttó legkisebb fizetés. terv szerint fél év múlva ismét emelik a legkisebb fizetést az országban, 2016 januárjától legkevesebb 1200 lejt kap kézbe minden romániai alkalmazott. 
 
A miniszterelnök a gyógyszerárak 20 százalékos csökkenését is sikerként könyveli el a közösségi oldalán. Amint arról beszámoltunk Nicolae Bănicioiu  egészségügyi miniszter korábban azt mondta több orvosság ugyanolyan drága Romániában, mint a gazdaságilag sokkal erősebb nyugat-európai országokban, ami elfogadhatatlan, ezért döntött a minisztérium az árak csökkentése mellett. Év elején olyan számok láttak napvilágot, miszerint Romániában bizonyos gyógyszerek 25 százalékkal drágábbak más, gazdagabb EU-tagállamok áraihoz képest. 
 

Încă o veste bună! Medicamentele se ieftinesc începând de astăzi cu circa 20% - astfel vom plăti cel mai mic preț pentru...

Posted by Victor Ponta on 2015. július 1.
 
„Ez az egyik legnagyobb eredménye a jelenlegi kormánynak” –fogalmazott Ponta a gyógyszerárakkal kapcsolatosan. Mindemellett a betegszabadságon levő kormányfő gratulációját fejezte ki az intézkedések megvalósításában segédkező minisztereknek.
 
Van azonban az apró betűs rész is, amit Ponta nem említ meg a kormány érdemei között, igaz, ezek nem vettnek ilyen jó fényt a korrupcióval gyanúsított miniszterelnökre. Csak hogy néhányat megemlítsünk, tudniillik a minimálbér növekedésével a közúti bírságok is növekedtek. Mivel a  közúti szabálytalanságok miatt kirótt büntetés a minimálbér 10 százalékával egyenértékű, így egy pontos kihágás után a sofőrök 105 lejt kell majd fizessenek a jelenlegi 97,5 lej helyett.
 
Nem mellesleg júliustól kezdődően 8 százalékkal a földgáz ára is. A kormány az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodása szerint emelnie kell a gáz fogyasztási árát, mivel növelik a hazai gáz beszerzési költségeit. A háztartásokban használt földgáz megawattóránkénti ára 60 lejjel fog emelkedik, ami jövőre 66, 2016-ra 72, 2018-re pedig a 78 lejt is eléri. 2020-ra pedig 50 százalékkal lesz drágább a földgáz.