Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2014. május 28. | Fall Orsolya

Holnaptól Gurul a Rádió


Tizennegyedik alkalommal pattannak kerékpárra május 29-én a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztői – kilenc nap alatt 600 kilométert tekernek le, hogy a Gurul a Rádió elnevezésű projekt keretében eljussanak az adáskörzetükbe tartozó településék többségére.

A közszolgálati rádió székhelyén tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a népszerűsítő céllal szervezett gurulás meghozta gyümölcsét, az elmúlt években másfélszeresére nőtt a rádió hallgatónak a száma. „A rádiót, illetve annak műsorait, programjait a leghatásosabban a hallgatók otthonában, közvetlen környezetében lehet reklámozni” – fogalmazott Gabriela Pîncă, a Gurul a Rádió csapatának tagja. Hozzátette, mind a rádió hallgatóinak, mind pedig annak szerkesztőinek, munkatársainak fontos a személyes találkozás, az, hogy a hanghoz arcot, hús-vér embert tudjanak kapcsolni.

Kádár Zoltán, Gabriela Pîncă és Radu FloreaKádár Zoltán, elmondta: tavaly óta még hangsúlyosabb szerepe van a Gurul a Rádiónak, hiszen 2013 márciustól 2-tól 24 órás magyar adással jelentkezik a Marosvásárhelyi Rádió, így a túra során a két rádiót, és az új idősávokat kell népszerűsíteni. Hozzátette, kíváncsiak arra, hogy az elmúlt egy évben mennyire és milyen minőségben sikerült kitölteniük műsoraikat, milyen véleménye van azokról a hallgatóknak. A karaván emellett arra is kíváncsi, hogy hogy áll Erdély jelenlegi turizmusa, milyen lehetőségeket nyújt, történtek-e változások, jöttek-e létre újdonságok az elmúlt egy év alatt.

A túra a következő üzenetet is magával fogja vinni: „szükség van kerékpárutakra, hogy biztonságosan közlekedhessünk” – mondta Kádár Zoltán.

A Gurul a Rádió főszervezői, Kádár Zoltán, Gabriela Pîncă és Radu Forea, 13 fős csapattal vágnak neki a 600 km-es útnak, de hangsúlyozzák, bárki csatlakozhat hozzájuk, akár úgy is, hogy csak egy-egy szakaszon kíséri el őket.

Az idei túra útvonala:

1. nap, május 29: Firtosváralja – Farkaslaka – Székelyudvarhely – Csíkszereda – Csíkszentgyörgy-Bánkfalva.

2. nap,  május 30: Csíkszentgyörgy – Csíkszentkirály – Kormos pataka mentén Erdőfüle.

3. nap, május 31: Erdőfüle – Bardóc – Barót – Előpatak – Árapatak – Sepsiszentgyörgy – Sugásfürdő

4. nap, június 1: Sepsiszentgyörgy – Tatrang (az útvonal pontosítás alatt!)

5. nap, június 2: Tatrang – Brassó – Zernyest – Plaiul Foii

6. nap, június 3: Plaiul Foii – Zernyest – Almásmező – Felsőszombat

7. nap, június 4: Felsőszombat – Szentágota – Berethalom

8. nap, június 5: Berethalom – Segesvár – Héjjasfalva – Zsákod – Székelyvécke.

9. nap, június 6: Székelyvécke - Nyárádszereda – Iszló – Tófalva – Marosszentgyörgy – Marosvásárhely.

A csapat június 6-án, a tervek szerint délután 6 órakor gurul be a Marosvásárhelyi Rádió udvarára.

A napi élményeket a rádió honlapján és az esemény blogján minden este frissíteni fogják a munkatársak, valamint a Facebook oldalon is lehet majd tájékozódni a kerekező rádiósokról.

A reggeli román és magyar adásokban is egyaránt lehet majd hallani a túráról, 9:15 és 9:30 között. A 11, 14 és 18 órás napi híradókban is szó esik majd erről, valamint a 11:30-as rádióújságban és a 16:45-ös délutáni műsorban is. A munkatársak igyekszenek minél több élő műsorral jelentkezni a helyszínekről.