Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. március 15. | Kondra Tünde

Huszonhárom évnyi történelem a falakon


Méltón felkészülhetünk a március 15-i ünneplésre, hisz városszerte különböző ünnepi rendezvényekre várják a vásárhelyieket. Az RMDSZ rendezvénysorozata már március 14-én, kiállítás megnyitóval elkezdődött. A Vármúzeum első emeleti előadótermében Vajda György válogatásából nyílt tárlat. A Népújság fényképarchívumából és az újságíró, sajtófotós saját archívumából származó több mint száz fénykép az 1990 utáni marosvásárhelyi március 15-i ünnepi megemlékezéseket mutatja be.

A rendezvény frissen kinevezett házigazdája, Novák Csaba Zoltán történész, hivatásának megfelelően szemlélte a kiállított fényképeket. „Nem vagyok fotószakértő, de tudom mennyire számít egy jó szög, egy jól elkapott mozdulat, jól elkapott indulat, érzelem. Ez mind-mind a fotó művészi értékét növeli. Viszont történészként azt kell, hogy mondjam: minden fotónak van külön egy története, minden fotó, kép hordoz egy történetet önmagában és az a legizgalmasabb számomra, hogy a fotók ebben a koncepcióban egy történetet hordoznak magukban. Marosvásárhely húsz-huszonhárom évéből egy szelet, egy rendkívül komplex történelmi szelete” – kezdte a méltatást a történész.

A kiállított huszonhárom évnyi március 15-i ünnepi megemlékezést megelevenítő fényképnek politikatörténeti üzente is van, a szemlélő megfigyelheti kik voltak meghatározó politikusai az elmúlt éveknek, milyen változások mentek végbe a vásárhelyi politikai életben. A történész kiemelte az ünneplő közönség által használt nemzeti szimbólumokat, melyeket a kilencvenes években szerényebben majd egyre erőteljesebben használ a közönség, valamint az ünnepségek új színhelyeire, új szereplőire hívta fel a figyelmet. Társadalomtörténeti szempontból is vizsgálhatjuk a képeket. „Megnézhetjük ezeken a képeken azt is, hogy milyen korosztályokat, nemek szerint is hogyan mozdította meg az ünnepségsorozat a marosvásárhelyi lakosokat, illetve azt is figyeltem, hogyan is alakult a marosvásárhelyi divat az elmúlt huszonhárom évben” – mondta Novák Zoltán. Tárlatlátogatás során nézhetjük a képeket, összefüggéseket kereshetünk, valamint megfigyelhetjük hogyan is változott a szőrmesapka divatja, vagy akár közéleti személyiségeink hajviselete, stílusa.

„Mind a sajtó, mind a fotó, a sajtófotó, azt szoktuk mondani, hogy három napot él, utána meghal, tíz, húsz vagy ötven év múlva újraéled, és akkor már történelemként, történelmi dokumentumként kell tekinteni. Főleg a kilencvenes évek elején készült fényképek már történelmi dokumentumok” – kezdte Vajda György, aki elmondta: nehéz volt összeválogatni a felvételeket, mert azok a kilencvenes években még negatívon voltak, néhány fénykép azóta kitörlődött, eltűnt. Ezért is a felvételek nagy része a fotós otthoni albumaiból került elő, illetve kollégái Szász Károly, Karácsonyi Zsigmond és Nagy Tibor által készített fényképek is a kiállítás részét képezik. A kiállítás nem teljes, néhány év március 15-i felvétele hiányzik. Elvesztek az időben?

Vajda György fotós és kommunikációs szempontból vizsgálta a képeket, amely szerinte külön tanulmányt is érdemelne: a politikusok változásai az évek során, az ünnepségéken előadott beszédek elemzése, mit üzentek az adott évben a hallgatóságnak, milyen aktuálpolitikai szimbólumot emeltek be beszédeikbe. A kiállítás mellett a Népújság ’90-94-es évek lapszámai is megtekinthetőek a múzeumi tárolókban, az első lapszámokat, amelyek tudósítottak a márciusi 15-i eseményekről.