Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Köztér

Péntek, 2014. március 14. | Szerk.

Idén is lesz Pilvax Kávéház Vásárhelyen


Ismét jelentkezik idén a Pilvax Kávéház, igaz a Marosvásárhelyi Vár felújítása miatt az idei március 15-ére a Deus Providebit Tanulmányi Házba költözött. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Erdélyi Magyar Néppárt szimbolikus kávéháza idén már hagyományosnak mondható és teljesen új programokkal is jelentkezik.
 
Március 15-én, szombaton reggel tíz órától nyílik meg immár a főtéren a Pilvax Kávéház, a hivatalos megnyitó után pedig rögtön két érdekes kiállítás is nyílik. Megnyílik a Maros Művészegyüttestől kölcsönzött székely ruha kiállítás, amely a marosszéki települések különböző hagyományos viseleteit mutatja be. A ruhakiállítás után pedig régi hagyományos falvédőkből nyílik tárlat. Madaras Sándor idegsebész több éve gyűjti a vicces és tanulságos feliratú falvédőket, több száz van már belőlük, ezek egy részét állítják ki a Pilvax falaira. A tárlatot a gyűjtemény tulajdonosa nyitja is meg.
 
 
Újszerű vetélkedőre is sor kerül a nemzeti ünnep kapcsán, a diákok a 48-as forradalom szabadságharcosainak nyomdokaiba lépnek és szónokolni fognak megmérettetésszerűen. A Marosvásárhelyen egyedülálló szónokversenyt a 8-12. osztályosoknak hirdette meg az EMNT, a résztvevőknek március 15. szellemiségéről kell beszédet mondaniuk, amelyet értékelni fog a Spielmann Mihály vezette zsűribizottság. A szónokok a megnyitó után kezdenek a megmérettetéshez.
 
11 órától elindulnak a már hagyományossá vált gyermek- és családprogramok is. A Pilvaxbankokárdakészítésre tanítják a kicsiket és nagyokat egyaránt, '48-as tematikájú puzzleket lehet kirakni, mézeskalácsot díszíteni, valamint forradalmi dalokat lehet tanulni a Népművészet mestere címet viselő, mezőkölpényi Szabó Teréztől. Az Állj be, Berci katonának! című rajzpályázat díjazása 12 órától kezdődik. 11 órától megnyílik a budapesti Magyar Emlékekért a Világban Egyesület Kossuth-emigráció emlékei a nagyvilágban című kiállítása.
 
A Petőfi-szobornál 16 órától kezdődik az ünnepség,amelynek keretében fellépnek Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina színművészek, beszédet mond a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, Hidvéghi Balázs, valamint Portik Vilmos a Néppárt Maros megyei elnöke.
 
Az egész napos tevékenységet két nagy népszerűségnek örvendő program zárja, a magyaros ruhabemutató és a bajuszverseny. 18 órától harmadjára kerül sor a Divat a magyar elnevezésű ruhabemutatóra. Ezúttal a Helvien legújabb kollekcióját ismerhetik meg a résztvevők.
 
A divatbemutató után másodjára szerveznekszakáll- és bajuszversenyt a Pilvaxban. A jelentkezők három kategóriában nevezhetnek, bajusz, szakáll és álbajusz, álszakáll kategóriájában. A versenyzőket, és az érdeklődőket is a Deus Providebit Tanulmányi Házból lett Pilvax Kávéházba várják.