Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2015. szeptember 3. | Szerk.

Idén indul a Római Katolikus Teológiai Líceum


Az idei iskolakezdéskor elindul a Római Katolikus Teológiai Líceumban is az oktatás Marosvásárhelyen. Az újraindítás ötlete 2011-ben fogalmazódott meg. Ezt követték a politikai egyeztetések. Végül 2014 júliusában, a Maros Megyei RMDSZ közbenjárásával, önkormányzati döntés született az oktatási intézmény létrehozásáról, majd ugyanazon év szeptemberében a városi tanács elfogadta azt a szerződés, amely biztosította a római katolikus egyháznak, hogy saját ingatlanjába kezdhesse a tanügyi intézmény, az  idei tanévet. Egyébként ugyanabban az épületegyüttesben működik az Unirea Nemzeti Kollégium is.  Az egykori városi jegyző kifogásolta, a volt prefektus tavaly megóvta a kezdeményezést, ám nem sikerült megakadályozni az iskolaindítást.
 
„A 2015-16-os tanévre a terv szerint a cikluskezdő osztályokat írattuk be, az előkészítő, ötödikes és a két kilencedikes osztályokban tartottuk meg a felvételivel is járó beiratkozást, ugyanis túljelentkezéssel számoltunk és az ötödik osztálynál felvételi is kellett, hogy legyen. A kilencedik osztályba képességvizsgára is szükség volt, a helyek nyilván felteltek és a természettudomány osztályba számítógépes elosztással jutottak be a diákjaink. Az utolsó bejutó média 8,43volt, ami eléggé erős osztálynak indul” – fogalmazott dr. Tamási Zsolt a Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója.
 
13 osztályba összesen 351 diákkal indul a tanév. Ebből tíz osztály az egyházi ingatlanban, három pedig továbbra is a Bolyai Farkas Elméleti líceumban folytatja tanulmányait, majd az elkövetkezendőkbe az Unirea Nemzeti Kollégiumba került a teljes tanintézmény. A már működő osztályok az illető iskolák akkreditációját öröklik meg, a cikluskezdőknek pedig folyamatban van az akkreditáció kivívása. Az intézmény tanári kara kiváló szakemberekből tevődik össze, ami a minőség legjavát garantálja.
 
„A katolikus osztályokat hagyományosan egyenlően kezelte a Bolyai vezetősége, és a Bolyai a maga részéről vállalta a teológia profil további kisérését és felkészítését, másrészt az Egyesülés Gimnázium, tehát az Unirea magyar tagozatos tanárai, amilyen mértékben a katolikus iskola átveszi az osztályokat,olyan mértékben vállalnak ők is tovább órákat. Tulajdonképpen a tanári kar egy egyesített tanári kar lesz a Bolyai és az Unirea hozzájárulásával” – nyilatkozta Haller Béla, a Bolyai Farkas Elméleti líceum jelenlegi, a Római Katolikus Teológiai Líceum jövendőbeli tanára.
 
Rendkívül fontos a magyar oktatási hálózat erősítése és ennek fejlesztése Maros Megyében. Ennek érdekben kapott főszerepet, a Római Katolikus egyház kezdeményezése, egy újabb önálló tanintézmény létrehozása érdekében Marosvásárhelyen. Ez a Maros Megyei RMDSZ célkitűzéseit is meghatározta.
 
„A marosvásárhelyi magyar oktatási hálózat erősítése tulajdonképpen a marosvásárhelyi magyarság jövőjének az alapja, és ilyen megfontolásból karoltuk fel a katolikus egyház törekvését, egy újabb önálló tanintézet létrehozására vonatkozóan. Többéves próbálkozás után sikerült megállapodni a városvezetéssel, és az egyház e megállapodás alapján megköthetett egy olyan szerződést, aminek feltétele volt a Romai Katolikus Gimnázium létrehozása. Azt gondolom, hogy ez az intézmény, egy egészséges konkurenciát jelent a Bolyai mellett, a minőségi magyar oktatásnak, illetőleg alternatívát kínál a magyar anyanyelven tanuló diákok számára” - mondta Brassai Zsombor, a Szövetség Maros Megyei elnöke, aki úgy véli ez a teljesítmény több éves politikai egyeztetésnek az eredménye.
 
A következőkben az intézmény elnevezése a kihívás, ugyanis Marosvásárhelyen alig néhány iskola van magyar személyiségről elnevezve. Ez ügyben a római katolikus egyház javaslata, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum lenne. Egyébként világszerte ragosak a felekezeti iskolák, és remélhetőleg ezt megfelelő oktatási stratégiával Marosvásárhelyen is biztosítani lehet az elkövetkezendőkben.