Hétfő, 2020. március 30.
ZALÁN napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2016. január 7. | Deák Zsombor

Így csobbantak a jeges Marosban


Ismét megmártózott a befagyott Marosban mintegy kéttucatnyi marosvásárhelyi. A partról viszont sokkal többen követték figyelemmel a „virtuskodást”.

(A galéria megnyitásához kattints a képre)

Hét éves hagyomány Marosvásárhelyen, hogy vízkereszt ünnepén, amolyan bátorságpróbaként, többen is megmártóznak a Maros jéghideg vizében. Léket vágnak a befagyott folyón és néhány másodperc erejéig az alig 3-4 Celsius fokos vízbe bújnak.

A résztvevők többek között amatőr sportolók, tizenéves fiatalok, de idősek is kipróbálják, milyen érzés a meleg kabát helyett a jéghideg vízbe bújni. A csobbanás után beülnek a jégből készített fotelbe, majd irány a meleg sátor.

Az idei vízkereszti csobbanásra fagypont alatti hőmérsékletben került sor, de így is mintegy harmincan bizonyították önmaguknak, illetve barátaiknak, hogy kemény fából vannak faragva.  Van, aki azért csobban, hogy erősítse szervezetének ellenálló képességét, de van aki ettől a merüléstől remél szerencsét.

De van olyan is, aki így emlékezett Jézus Krisztus megkeresztelkedésére. És persze olyan is, aki a buli kedvéért bújik az alig pár Celsius fokos vízbe.

A szokatlan kezdeményezést Mircea Gustav Robert indította el, ezelőtt hét évvel. A sportember, akit mindenki Robike-ként ismer, elmondása szerint egy túrasízés után döntött úgy, hogy megpróbálja, milyen belebújni a Maros jeges vizébe. A második évben már követői is voltak, testvére, Ottó és néhány barátjuk.

 

A vitézkedős fürdés igencsak jó hangulatot biztosított a résztvevőnek és a nézőnek egyaránt. A résztvevők egymás között hangoztatják, hogy jövő évben ugyanitt találkoznak, és sorra csobbannak a Marosban.