Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Szerda, 2016. március 16. | Szerk.

Ilyen volt az emlékünnep Marosvásárhelyen


Számos esemény gazdagította a 1848–49-es forradalom és szabadságharc 168.  évfordulójának marosvásárhelyi megemlékezését.
 
 
A Petőfi-szobornál az EMNP szervezésében gyűltek össze megemlékezni a marosvásárhelyiek, míg a Postaréten az RMDSZ tartott ünnepséget. 
 
Petőfi szobránál Portik Vilmos, és Soós Zoltán, a magyarság polgármesterjelöltje is szót kapott. Az esemény Marosvásárhelyi Református Kollégium kórusának ünnepi műsora gazdagította.
 
 
A Postarét is megtelt magyar zászlóval és ünneplő magyarokkal. A népviseletbe öltözött fiatalok Kossuth-nótákat énekelve vonultak be a Székely vértanúk emlékoszlopához.
 
 
„Marosvásárhely tragikus március óta, ez a nap pontosan mutatja, hogy hol tartunk, mekkora utat tettünk meg szabadságunk és biztonságunk megteremtésében. Egy közösség az összefogás által válik erősebbé és sikeresebbé. És ahol az összefogás helyett a széthúzás az úr, ott nincs erős közösség. De ezt mi magyarok is tapasztaljuk Marosvásárhelyen, éppen 16 éve látjuk és szenvedünk – szólt az egybegyűlt közösséghez Soós Zoltán, a magyarság polgármesterjelöltje.
 
 

1848 márciusa számomra nem pusztán dicső hagyomány, de ihletforrás is egyben.

Közzétette: Soós Zoltán – 2016. március 15.
 
Soós a 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepén a románoknak is üzent: „minden magyar polgármesterjelöltje vagyok, de ha megválasztanak, akkor minden marosvásárhelyi polgármestere leszek. Nem azért indulok csak, mert magyar vagyok, hanem azért, mert jobb polgármester leszek, mint a mostani” – fűzte hozzá.
 
 
Az ünnepi rendezvénysorozat a Kultúrpalotában folytatódott, ahol Könyv és Gyertya Gálaestet tartottak. Este 9-től pedig a Fehér Március elnevezésű slam poetry forradalom estel zárult Marosvásárhelyen a március 15-i emlékünnepség.
Fotók: Bibó Lajos és Borsia Sándor