Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2011. október 3. | Szerk.

Immunológus-trióé az orvosi Nobel. Update: egyikük pénteken elhunyt


Az amerikai Bruce Beutler, a luxemburgi Jules Hoffmann és a kanadai születésű Ralph Steinman kapta az idei orvosi Nobel-díjat.  Göran Hansson, a stockholmi Karolinska intézet titkára által felolvasott indoklás szerint Beutler és Hoffmann a természetes immunitás aktiválása terén végzett felfedezéseikért kapták meg a Svéd Királyi Tudományos Akadémia elismerését, Steinman pedig azért, mert felfedezte a dendritikus sejteket és azok szerepét az adaptív immunitásban.

Bruce Beutler (Fotó: idwonline.de)

Az orvosi-fiziológiai Nobel-díj bejelentésével elkezdődött az idei Nobel-szezon: holnap a fizikai, szerdán a kémiai, csütörtökön az irodalmi, pénteken pedig a Nobel-békedíj talál gazdára, egy hét múlva pedig az 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-díj új tulajdonosát ismerhetjük meg. A tulajdonképpeni díjakat (igazoló okmány, aranyérme és tízmillió svéd koronás, körülbelül 4,7 millió lejes csekk) idén is XVI. Károly Gusztáv svéd király adja át, december 10-én, a kitüntetést alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján.
A dinamit feltalálója 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a legtöbb erőfeszítést tette a békéért. 1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Alfred Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (Sveriges Riksbanks) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik, nem közgazdasági Nobel-díjnak.

Jules Hoffmann (Fotó: idwonline.de)

A Nobel-díjat idén osztották ki 101. alkalommal  (a világháborúk éveiben kilencszer nem hirdettek Nobel-díjast) – az eddigi legfiatalabb orvosi Nobel-díjas Frederick Grant Banting volt, az inzulin egyik felfedezője (1923), a legidősebb pedig a rákkeltő vírusok felfedezésével hírnevet szerző Peyton Rous, akit 1966-ban, 87 évesen tüntettek ki. A orvosi Nobel-díjnak magyar díjazottjai is voltak: Bárány Róbert 1914-ben az egyensúlyszerv fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért kapta meg az elismerést, Szent-Györgyi Albert a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért (különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis kutatásáért) részesült a kitüntetésben (1937), Békésy György pedig 1961-ben a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért kapott Nobelt.

Ralph Steinman (Fotó: idwonline.de)

Update:  A New York-i Rockefeller Egyetem ma jelentette be, hogy az idei orvosi-élettani Nobel-díj egyik díjazottja, Ralph Steinman, akinél négy éve hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak, szeptember 30-én, pénteken elhunyt. A halálhír szokatlan feladat elé állította a Nobel-díj Bizottságot, mert Nobel-díjat posztumusz nem szoktak odaítélni. Goran Hansson, a testület egyik tagja megerősítette, hogy a díjazottak kiválasztásakor a bizottság nem tudta, hogy Steinman már nincs az élők sorában. A Nobel-díj illetékesei tanulmányozzák a díj szabályzatát, és annak alapján döntenek az esetleges visszavonásról.