Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2013. április 16. | Kondra Tünde

Ingyenes vetítéssel népszerűsítik a mozizást


A RITTE Egyesület kezdeményezésében nemrég Városi Magyar Filmklub indult Vásárhelyen. A magyar filmklub már három sikeres filmvetítést is maga mögött tudhat, Imre Barna, a RITTE Egyesület elnöke, Harasztovics Arnold alelnök és a Kulturális bizottság munkatársai a Városi Filmklub megalakulásáról, további tervekről beszélt.

A RITTE Egyesület 2004-ben alakult, 2012 végén újraszerveződött, turisztikai tevékenység mellett kulturális tevékenységet is folyatatnak. A Városi Magyar Filmklub célja a vásárhelyi magyar közösség kulturális életének felpezsdítése a mozi, a magyar filmek által. A 2004-es Magyar vándor című film vetítésével március 16-án a magyar nemzeti ünnep rendezvénysorozatba való bekapcsolódással startolt a Filmklub, majd a Fekete Március alkalmából a Borsos Tamás Egyesület társszervezésében Berecki Edit és Cornel Mihalache Vă doare capul?/Fáj a feje? című filmjét vetítették  a Múzeum kávézó első emeleti konferenciatermében. A vetítést követően a Fekete Március kapcsán Berecki Edit filmrendezővel, illetve Novák Zoltánnal és László Mártonnal A szabadság terhe. Marosvásárhely, 1990. március 16-21. című könyv szerzőivel beszélgetett az est házigazdája, Berekméri Árpád-Róbert történész. Harmadik alkalommal a nagy sikernek örvendő A miniszter félrelép című film került a vászonra.

A szélesebb közönség, a román lakosság megszólítása, a kulturális életbe való bekapcsolásának érdekében megalakult a Városi Filmklub. „A Városi Magyar Filmklub a háttérbe kerül, és a Városi Filmklub alá igazodik be” – mondta el az Egyesület alelnöke, aki azt is hozzátette, hogy két új vonallal, egy román és egy európai vonallal is kiegészül. „Az alkalmak egy filmek levetítéséből valamint az azt követő filmhez kapcsolódó beszélgetésekből áll. Terveink között szerepel a rendezők, producerek, a filmekkel kapcsolatos emberek meghívása is” – magyarázta.

Elmondása szerint a közös mozizás élményével szeretné kimozdítani a vásárhelyieket a televíziók és számítógépek képernyői elől, azaz a filmek által felépíteni, összekovácsolni a vásárhelyi közösséget. A magyar filmek közül a vígjátékok, Made in Hungária, Valami Amerika, Üvegtigris kerülnek vetítésre. A román – és nem csak – közönség a következő hetekben a Filantropica, Furia, California dreamin’, valamint a Minte-mă frumos című filmet tekinthetik meg. Az európai vonalon a Berlin calling és Mások élete német alkotások is vetítésre szánt filmek között szerepelhetnek. A filmek feliratozva, a nemzetközi filmek esetében akár dupla, magyar és román felirattal tekinthetők majd meg a Művész Mozi Flora termében.

Május 11-én a román filmek kerülnek vetítésre, majd a hónap minden szombatján részt vehetünk a Városi Filmklub díjmentes mozi estjein.