Kedd, 2020. július 14.
ÖRS, STELLA napja
Menü

Köztér

Kedd, 2012. április 17. | MTI

Ismét lefestették a vereckei emlékművet


A magyar kormány felháborodással értesült a vereckei magyar honfoglalási emlékmű újabb, immár sokadik meggyalázásáról – közölte Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes hétfőn az MTI-vel. Közleményében azt írta: elvárják, hogy az ukrán hatóságok határozott fellépéssel vessenek véget a sorozatos provokációknak. 

 
A vereckei magyar honfoglalási emlékművet az utóbbi években ukrán nacionalisták többször megrongálták. A hatóságok több esetben arra hivatkozva utasították el a vizsgálatot, hogy az emlékjel hivatalosan nem minősül emlékműnek. 
 
A magyar emlékmű legújabb meggyalázásáról a Vereckei-hágóra kiránduló turisták értesítették a kárpátaljai magyar médiát. Az emlékjel elleni legfrissebb támadás abban különbözik a korábbiaktól, hogy annak minden oldalát, felületének mintegy kétharmadát kék-sárgára festették. A Kárpátalja felőli oldalára az elkövetők ugyancsak ukrán nemzeti színekkel a következő feliratot pingálták: „Ez itt Ukrajna – jegyezd meg, idegen!
 
A magyar honfoglalási emlékmű a kárpátaljai Vereckén, amelyet ismeretlenek ukrán
nemzeti színű  kék és sárga  festékkel szórtak be (Fotó: Varga Béla/MTI)
 
Bő egy éven belül ez már a negyedik támadás a magyar honfoglalási emlékmű ellen. Tavaly februárban a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) Párt Kárpátalja megyei szervezetének három vezetője benzin és gumiabroncsok felhasználásával gyújtott tüzet a terméskővel burkolt vasbeton létesítményen. Alig egy hónappal később ugyancsak ukrán nacionalisták fehér festékkel horogkereszteket mázoltak az emlékműre, majd augusztusban, az ukrán függetlenség napján ukrán állami címert szereltek az emlékjel tetejére. A múlt év végén a területileg illetékes bíróság az emlékmű egyik gyújtogatóját első fokon másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a másik kettőt felmentette. 
 
Néhány hónapja az illetékes Kárpátalja megyei állami hivatal műemlékké nyilvánította a vereckei magyar honfoglalási emlékművet. A Vereckei-hágón 2008 nyarán avatták fel a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművét, amely – az alkotó, Matl Péter munkácsi szobrász szerint – a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálják. A "kapu" nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található.