Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2015. május 20. | Szerk.

Ismét ketyeg a virágóra a főtéren


Behelyezték az óraszerkezetet és beültették az óralapot, illetve számokat jelentő színes virágokat képező gruppot a főtér közepén. Idén is ketyegni fog a virágóra, amely nemcsak a pontos időt mutatja, hanem fontos találkozási pont mind a városlakók, mind az ideutazók körében.
A Marosvásárhely szimbólumává vált virágóra alapját jelentő óraszerkezetet az 1960-as években készítette egy helyi órásmester. A számlap kialakításához mintegy húsz virágfajtát használnak, összesen körülbelül 6000 virágtövet ültetnek el a városi kertészet munkatársai.
 
 
Idén nem lesz felirat a virágórán, ugyanis tavaly sokan szóvá tették, hogy csupán román nyelven szerepelt Marosvásárhely neve. Azzal indokolták a név kimaradását, hogy idén a szerkezetcsere és a hely szűkössége miatt nincs lehetőség a város nevének a „virágos” kiírására.
 
A CEMO 2014 júliusa folyamán magyar nyelvű beadvánnyal fordult a polgármesteri hivatalhoz, amelyben kérte, hogy kerüljön ki a Magyar helységnév is. 
„A közigazgatási törvény által megszabott magyar nyelvű válasz mellőzésével, és a „harmónia” szellemében, Moca Teodoru igazgató által aláírt, kizárólag román nyelven elküldött levélben, az Üvegházak, Parkok és Zöldövezetek Igazgatósága tudatja velünk, hogy palántahiány miatt az idén már nem kerülhet sor a virágóra kétnyelvűségére, de a jövőben figyelembe veszik javaslatunkat” – olvasható volt tavaly a CEMO ezzel kapcsolatos Facebook-bejegyzésében.
 
 
Idén már márciusban kérvényezte a CEMO a magyar feliratot is, majd egy hónapos késéssel válaszolt az önkormányzat, hogy nincs hely semmilyen feliratra. A polgármesteri hivatal végül idén az arany középutat válaszolta, inkább ne legyen felirat, mintsem magyarul is megjelenjen a város neve a virágórán.
 
„Felújítják a virágóra megrongálódott szegélyét, a városi képviselő-testület jóváhagyása nyomán pedig kicserélik a régi óraszerkezetet egy újra, mely műholdas helymeghatározó rendszerrel, automatikus beállítási funkciókkal rendelkezik” – mondta Moca Teodoru az órával kapcsolatosan.  A városi tanács 2015 januárjában 65 ezer lejt hagyott jóvá a kétnyelvű virágóra kivitelezésére. (Székelyhon/Vasarhely.ro)
 
Fotók: Plugor Árpád