Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. június 28. | Szerk.

Ízelítő a Forgatagból


A Vásárhelyi Forgatag két programpontjáról tartottak sajtótájékoztatót péntek délelőtt, a szervezők a családi és színházi programokról számoltak be. Az már biztos, hogy a 0-99 éves korosztálynak kínálnak programot, és minden színházi előadás jelen lesz, amely már egyszer „felforgatta” a várost.

A rendezvény kommunikációs felelőse, Gáspár Botond elmondta: az augusztus 28–szeptember 1. között zajló rendezvény egy olyan nívós programsorozatnak készül, amelyen a vásárhelyi magyar közösség meg tudja mutatni magát. A folyamatosan bővülő programsorozatból a szervezők ezúttal két kategóriát ismertettek meg közelebbről, a családi programokat, valamint a színházi forgatagot.

A családi programokért felelős Sántha Ágnes elmondta, az a célkitűzésük, hogy a helyi értékeket mutassák fel, valamint népszerűsítsék a család, mint egység fogalmát. Ezt olyan programokkal próbálják elérni, mint például az a várostörténeti vetélkedő, amelyre kizárólag családok jelentkezhetnek.

Sántha Ágnes hangsúlyozta a családi programok széleskörű kínálata többek közt annak köszönhető, hogy számos vásárhelyi és nyárádmenti civil szervezet vállalt szerepet a Forgatag programjában. „Olyan programot kínálunk, amely megfelel a 0-99 éves korosztálynak. A gyerekek különböző hagyományőrző és kézműves foglalkozásokon tanulhatják például a nemezelés vagy a szalmafonás rejtélyeit, részt vehetnek arcfestésen, szórakozhatnak mászófalon, óriáscsúszdán, de mindennap lehetőségük lesz gyermektáncházban is részt venni” – fogalmazott Sántha Ágnes. A tervek szerint a négy napon át a gyermekfoglalkozások mindennap 10 és 17 óra között zajlanak majd, a napot pedig egy-egy gyermekkoncert zárja.


Gáspár Botond, Sántha Ágnes, Sebestyén Aba

A programot úgy állították össze, hogy a négy gyerekkoncertben legyen hazai és magyarországi is. Így augusztus 29-én, csütörtökön a vásárhelyi Stone Hill 4Kidz nevű formáció szórakoztatja a legkisebbeket ismert gyermekdalokkal, valamint saját szerzeményekkel is, augusztus 30-án, pénteken a magyarországi Makám együttes mutatja be Ákom Bákom című műsorát, augusztus 31-én, szombaton a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes mutatja be a Dalóka című lemezét, amely Varró Dániel korszerű mondókáinak megzenésített verseit tartalmazza. Utolsó nap, vagyis szeptember elsején ismét egy magyarországi együttesé a terep, a 25 éves Kolompos zenekar játszik majd autentikus magyar népzenét a gyermekeknek.

A koncertek mellett két bábelőadásra is várják a legkisebbeket, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház két előadását játsszák majd, az Állatkert című csecsemőszínházi előadást, valamint a Tengerkék kutyus című előadást.

Sebestyén Aba, színművész a Színházi Forgatagot mutatta be a sajtó képviselőinek. „A legjobb előadások kerülnek be a Forgatag programjába, azok a darabok, amelyek valamilyen szinten már felforgatták a színházi világot, ugyanakkor Marosvásárhelyről is szólnak” – mutatott rá Sebestyén Aba. Bemutatásra kerül Székely Csaba trilógiájának első két része, a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közös produkciójaként megvalósuló Bányavirág és Bányavakság. Mindkét előadás számtalan díjjal gazdagította már az alkotókat, előadókat, s népszerűségük miatt még sok vásárhelyi nem is tudta megnézni. Bemutatásra kerül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román és magyar társulatának produkciója, a Carmina Burana. Ugyanakkor még két tipikusan vásárhelyi előadás is színre kerül: egyik a Yorick Stúdió A tér című előadása, amelyben maga Sebestyén Aba játssza Bolyai Jánost, a másik pedig a Lilike medika leveleiből című felolvasószínházi darab, amelyben az ötvenes évek Marosvásárhelyének hangulata és történetei kelnek életre egy tinédzser orvostanhallgató lány levelei révén, és Gáspárik Attila színművész tolmácsolásában.

Két zenés produkcióval is készülnek: a Yorick Stúdió Kinek Mondjam el? címmel egy nosztalgiaműsort mutat be, amelynek meghívottja Keresztes Ildikó, énekesnő. Ugyanakkor egy musicalgálára is sor kerül, mégpedig a nyári színpadon, az előadásban a Nemzeti színészei mellett a Művészeti Egyetem hallgatói is részt vesznek.

A színisek a prózai részében is szerepet vállalnak, a Vásári Forgatag egész idején a Művészeti Egyetem diákjai szórakoztatják majd a járókelőket az utcána commedia d'ell arte stílusban előadott rövid, vásári jeleneteikkel.

Családi programok

Naponta


Gyermekdal- és népdal-oktatás 4 éves kortól
Vásáros hangulatú játékok 2 éves kortól (Védem Egyesület)
Csoportos játékok óvodáskortól nagyszülőkig (Outward Bound)
Városismereti vetélkedő családoknak (Borsos Tamás Egyesület)
Nemezelés (Gézengúz)
Kerekítő mondókás móka 0-3 éveseknek (Lurkó Kuckó)
Személyiségfejlesztő játékok 5-10 éveseknek (Lurkó Kuckó)
Nemzetközi csecsemőmasszázs tanfolyam összefoglaló éveseknek és szüleiknek (Lurkó Kuckó)
Barangolás a képzőművészet rejtelmeiben 3-10 éveseknek (Lurkó Kuckó)
Szalmafonás 6 éves kortól
Együtt élni – fogyatékkal élni (Kulcslyuk, Alpha)
Logikai sarok, társasjáték 0-99 éveseknek (Lurkó Kuckó)
Gyermektáncház 4 éves kortól (Gézengúz)
Babafoglalkozás 0-3 éveseknek (Caritas), Kreatív harácsolás (Philotea) – különböző témákban
Szalmafonás a vásárban
Tini Tanoda – Interaktív beszélgetés, workshop fiataloknak, fiatalokról és az élet dolgairól (13- 16 év) (Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Program)
„Család, kincsesláda vagy harcok mezeje” sorozatból – interaktív beszélgetés (Familia Centrum)
Családos vetélkedő (családoknak, szülőknek és gyerekeknek)
A Nagy Fa lakói – Vakációs program gyerekeknek
Mászófal, toronyépítés ládákból, sleckline (Hegyimentők), arcfestés, csúszda, gyermekfelügyelet

Előadások

Állatkert – csecsemőelőadás 0-4 éves korúaknak (Ariel bábszínház)
A tengerkék kutyus (Ariel bábszínház)

Gyermekkoncertek

Augusztus 29., csütörtök: Stone Hill 4Kidz
Augusztus 30., péntek: Makám – Ákom Bákom
Augusztus 31., szombat: Evilági együttes – Dalóka című műsor
Szeptember 1., vasárnap: Kolompos

 

Színházi forgatag

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezésében megvalósuló program minőségi szórakozást szeretne nyújtani a marosvásárhelyieknek. A színházi forgatagban olyan előadásokat láthatnak az érdeklődők, amelyek több fesztivál első díját is elhozták – Bányavirág, Bányavakság –, a város jeles egyénisége, az egyik legnagyobb magyar matematikus, Bolyai János szólal meg A tér című monodrámában, ugyanakkor az ’50-es évek Marosvásárhelyét és az orvosi egyetem hangulatát idézi a Kenéz Ferenc Lilike medika leveleiből című szépirodalmi műve alapján készült felolvasószínházi előadás.


Programtervezet:

Augusztus 30., péntek, 16 óra – Kenéz Ferenc: Lilike medika leveleiből
Augusztus 30., péntek, 18 óra – Székely Csaba: Bányavirág
Augusztus 31., szombat, 16 óra – Kocsis István: A tér (Sebestyén Aba előadásában)
Augusztus 31., szombat, 18 óra – Székely Csaba: Bányavakság
Szeptember 1., Vasárnap, 19 óra – Carl Orff: Carmina Burana

Valamint musical és nosztalgia-est.

Továbbá a rendezvény időtartama alatt a városban naponta többször, különböző helyszíneken a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjainak rövid, vásári jelenetei commedia dell’arte stílusban, B. Fülöp Erzsébet vezetésével.

Nosztalgiakoncert: Cserháti Zsuzsa, Szécsi Pál és Máté Péter legismertebb dalai – Yorick Stúdió + Keresztes Ildikó előadása – augusztus 29. (csütörtök) 20.00 óra
Operett-musical est – Yorick Stúdió előadása

A Vásárhelyi Forgatag az Erdélyi Magyar Néppárt és az RMDSZ egyetértéséből, együttműködésében alakul, de kifejezetten civil programokkal jelentkezik.A rendezvény háttérintézményét adó Marosvásárhelyért Egyesületben  mindkét párt képviselői jelen vannak, de az egyház, a civil és üzleti szféra is képviselteti magát. Alapító tagjai: Jakab István közgazdász, Soós Zoltán történész, Portik Vilmos közkapcsolati szakember, Peti András jogász, Nagy László lelkész, Sántha Ágnes szociológus, egyetemi oktató. Pártoló tagságot vállalt Sebestyén Aba színművész és Jakab István vállalkozó.

A rendezvény augusztus 28–szeptember 1. között zajlik, bővebb információt  a www.forgatag.rohonlapon is lehet találni. (közlemény)