Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Köztér

Szombat, 2012. március 24. | Farkas Katalin

Jóllakni, szemmel


Aktuális szlogent választottak az idei GastroPan Expo, nemzetközi  pék, cukrász és vendéglátó-ipari szakkiállítás „élére”: A „kenyér maga az élet, a torta és fagyi pedig megédesíti ezt”. Az édesítés ugyancsak ráfér a marosvásárhelyiekre (főként a magyarságra), hisz hétköznapjaikat a kombinát füstjén kívül az orvosi egyetemen megalakítandó magyar főtanszékek ügye, a magyar polgármester-jelölt személye körüli politikusi acsarkodás, a 2-es iskola „keresztelője”, illetve a Teleki Tékából eltűnt értékes könyvek egyaránt keserítik.

Gastropan 2012 – Főszerepben a kenyér és a péksütemények. És persze a pékek.

Éppen ezért nem csodálom, hogy többen vették a fáradtságot és „elkutyagoltak” a város végére, hogy szem- és szájtátiként részt vegyenek Közép és Kelet Európa egyik legnagyobb és legfontosabbnak tartott szakmai kiállításán. A President Hotelben negyedik alkalommal megrendezett pék és cukrásztermék kiállítás közel hatezer négyzetméterén 16 ország több mint száz beszállítója és előállítója van jelen.

Pénteken a pékeken és az általuk előállított termékeken volt minden szem és persze a szalma csúcstechnikáin, amelyeket működés közben láthattak a kíváncsiskodók. A gépek monoton zakatolását a pékmesterek bemutatói, illetve a helyszíni sütés és kóstoltatás színesítette, amelynek annak ellenére is szép számban voltak érdeklődői, hogy a szó klasszikus értelmében nem édesítette az emberek életét. Viszont annál inkább csillapította az éhséget.

Zöldségszobrászok munka közben

Ezenkívül persze gyümölcs- és zöldségszobrászaton lehetett pihentetni a szemet és lelket – és bár megállapítottam magamban, hogy a görögdinnyébe „vájt” magyar címer erősen súrolja a giccs határát, mégis őszinte csodálattal néztem amint a díszítő precíz mozdulatokkal, tucatnyi késecskét és kampósmicsodát használva alkot.

A szombaton a cukrászszakmáé a főszerep – a szakemberek Az év fagylaltja és Az év tortája címek elnyeréséért versenyeznek, s amíg ők megméretkeznek, a látogatók elmélyülhetnek a karamellből és marcipánból készült cukrászati díszítőelemek készítésének csodálatos világában. Bemutatkozik az Olimpiai Bajnok cukrász Erdős Hanna, aki a magyar koronázási ékszerek cukorból és zselatinból való megalkotásával írta be magát a nagymagyarok szívébe, illetve Kovács János világbajnoki bronzérmes is.

Sütőtökszobrász munka közben

Vasárnap a hidegtálaké lesz a főszerep, így a húsleves előtt mindenképp ajánlott betérni a President kiállítótermeibe, a szervezők szerint olyan terítékeket mutatnak be, amelyek egyaránt ínycsiklandóak és művésziek. Apropó művészet, a kiállításhoz ajánlunk egy filmet is, no nem Fellini Édes életét, hanem Marco Ferreri 1973-as A nagy zabálás (La Grande Bouffe) című alkotását.