Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Szerda, 2013. október 23. | Szerk.

Kampány Vásárhely köztéri szobraiért


Szerdán délelőtt sajtótájékoztatót tartott Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke és Orbán János művészettörténész, a Marosvásárhely Műemléki Topográfiája projekt vezetője a vasarhely.ro mától induló, köztéri szobraink helyzetét tematizáló kampányáról.

A Marosvásárhelyi Kulturális Központ 2013-ban számos szakmai partnerintézménnyel (Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Maros Megyei Múzeum, Alapítvány a Magyar Műemléki Topográfiáért) közreműködve indította útjára a Marosvásárhely műemléki topográfiája projektet. Ez az épített örökség mellett a város köztéri szobrainak és emlékműveinek számbavételét is célul tűzte ki, támogatója a Bethlen Gábor Alap. Erre 2013 augusztus-szeptemberében sor is került, 51 szobrot, emlékművet, emlékkeresztet stb. vettek számba a projekt munkatársai, Vécsei Hunor és Orbán János művészettörténészek.

A munka során azonban a gondok igen széles spektruma tárult fel: a szobrok közül az elmúlt években három eltűnt, nemcsak a Május 1 strandról vagy a Kárpátok sétányáról, hanem a város szívéből, a Színház térről is (Kolozsvári Puskás Sándor, Bálint Károly, Gavril Şedran színvonalas alkotásai a hatvanas-hetvenes évekből), gyakoriak az elhanyagolt, károsodott szobrok. A projekt munkatársai ezért a vasarhely.ro kulturális és közéleti portál közreműködésével a tavaszi tűzcsap-akcióhoz hasonlóan tematizálni szeretnék a város köztéri szobrainak ügyét is, hiszen számos kérdés vár válaszra – vázolták a sajtótájékoztatón.

Szepessy Előd és Orbán János a sajtótájékoztatón

Mi az az esztétikai minimum, amelynek egy köztéri szobornak meg kell felelnie Marosvásárhelyen? Kik döntenek szobrokkal kapcsolatban a tartalmi kérdésekben? Milyen szerepet játszik mindebben a politikum? Ki felel a szobrok nyilvántartásáért, állapotuk folyamatos ellenőrzéséért, karbantartásukért? Hogyan lehetséges, hogy a város kellős közepéről szobrok tűnhetnek el? Mikor történik meg végre a 20. század derekán a modernitás szellemében létrejött kulturális örökség újraértékelése, a hasonló esetek elkerülése érdekében?

A vasarhely.ro portál a következő hetekben számos eszközzel tematizálja köztéri szobrok ügyét. Fantáziátlanság és művészet határán címmel nyilvános vita indul, melyhez minden, köztéri emlékeink ügyét fontosnak érző marosvásárhelyi hozzászólhat; a Heti Kincs rovat kevésbé ismert köztéri szobrokat mutat be, tényfeltáró riportok készülnek a kritikus esetekről. A Sapientia EMTE kommunikáció-szakos diákjainak részvételével szobor-megfigyelés indul azok mindennapjairól, archív fotókat gyűjtenek, illetve tesznek közzé a vasarhely.ro-n, de természetesen nem maradnak el az offline megmozdulások sem: lesz kerekasztal-beszélgetés a témában a Bolyai Klubban, ugyanakkor át szeretnék adni az elkészült leltárat a polgármesteri hivatalnak, jelezve a kritikus kérdéseket és kérve a problematikus esetek megoldását.

A sajtó minden munkatársától várják a segítséget a nyilvánosság biztosításához