Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Köztér

Szerda, 2012. július 4. | Nagy J. Attila

Kék-fehér kosárlabda-álmok


A marosvásárhelyi Sportcsarnokban tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be kedden a Maros Kosárlabda Klub új vezetősége. Szalkay József, egészségügyi okokból visszavonult klubelnök helyébe Cornel Lungu lépett. Az üzletember, építkezési vállalkozó mellett Peti András jogász, helyi tanácsos látja el az alelnöki feladatokat. Az újonnan létrehozott sportmenedzseri pozíció betöltését pedig az egykori kiváló játékosra, Bruno (Bubu) Roschnafskyra bízták.

Az új vezetőség nem ismeretlen a Maros KK életét figyelemmel kísérők számára, hisz Lungu eddig a klub alelnökeként, Peti András pedig immár négy éve a vezető testület tagjaként tevékenykedett. Roschnafsky viszont eddig mint ellenfél volt jelen a csarnokban, először a kolozsvári egyetemi klub színeiben, majd pályafutása utolsó évében (2009–2010) a szintén kolozsvári BC Gladiator edző-játékosaként.

Vásárhelyi kosárlabda triumvirátus: Peti András, Cornel Lungu, Bubu Roschnafsky

Az új klubvezetés egyszerre szeretne kontinuitást és változtatást a klub életében és még inkább nyitni a város minden közege felé, hisz újra elhangzott, hogy a BC Mureş egy brand, amit fenntartani és továbbépíteni kell. A hogyanokról (egyelőre) nem esett szó, ez a jövő titka maradt.

Roschnafsky elmondta hogy kapocs szeretne lenni a klub vezetősége és a kispad között, az az ember aki nyugat-európai (főleg németországi) tapasztalatának és sportmenedzseri végzettségének köszönhetően kellőképpen tudja majd a felek között a kommunikációt megvalósítani.

Ugyancsak az ő feladata lesz egy belső rendszabályzat kidolgozása és annak betartatása, hisz a jelenlévők beismerték azt, ami már szinte nyílt titok volt a szurkolók számára: az elmúlt szezonokban számos fegyelmi kihágás történt a csapaton belül, ferde éjszakákkal, bulizással, személyes ellentétekkel fűszerezve. És a hab a tortán az elmúlt szezonban következett be, amikor a helyi (egykori) közönségkedvenc Cooley, egyik napról a másikra a legfontosabb mérkőzések előtt dezertált.

Bubu Roschnafsky mindezeknek a korrigálását ígérte, kiemelve, hogy az eddiginél sokkal drasztikusabb módon fogják büntetni a fegyelmezetlenségeket.

Ami a játékosállományt illeti, 10-15 napon belül szeretné a vezetőség a keretet kialakítani, az elsődleges prioritást egy jó képességű beállós szerződtetése jelenti, ennek leigazolása után kerül sor a többi játékos kiválasztására. Megkeresték az Maros KK-nál már megfordult Sasa Mladenovic-ot, de ennek anyagi követelései teljesíthetetlenek voltak a klub számára. A medgyesi Gaz Metan számára a jelek szerint nem, hisz néhány napja Sasa a gázasokkal írt alá egy évre érvényes szerződést. A másik megkeresett az ex-medgyesi Ivan Zigeranovic volt, aki szeretett volna a ligeti csapatnál játszani, de ügynökei másfelé irányították Lungu elmondása szerint. Felmerült még a kolozsvári Universitatea-nak sokszor egyedül meccseket nyerő Zoran Kristanovic neve is, de nála is akadály a kérés és a marosvásárhelyi klub részéről érkező ajánlat közötti szakadék. Úgyhogy nevet nem mondtak, de a sorok között az volt kiolvasható, hogy a klub anyagi helyzete messze elmarad az elmúlt két év szintjétől, így valószínűleg a nagyágyúk leigazolása is elmarad, inkább olyan játékosokra koncentrálnak akiket Srecko mester már látott élőben játszani, netán dolgozott is velük együtt. Ennek megfelelően a klub első fázisban, a következő idényben a play-off-ba való jutást tűzte ki célul, a második évben jöhet számításba egy elődöntős szereplés, a harmadik év végén pedig a bajnokság megnyerése, jelezvén azt is hogy a stratégiát három évre dolgozzák majd ki.

 

Hogy ebből mire lesz majd reális esély az nagy mértékben függ az anyagi lehetőségektől és a játékosállománytól.

 

Ami biztos, hogy a hazaiak közül Liviu Dumitru, Alin Borşa, Radu Paliciuc és Baczó Balázs maradtak, valamint egyéves csíkszeredai kitérő után hazatért Jakab Krisztián, akinek a jövőben gyerek-edzői feladatokat is szánnak. A szintén marosvásárhelyi, de kolozsvári színekben játszó Sánta Szabolcs leigazolása nem sikerült, őt mostanában a bukaresti CSM-vel hozták hírbe.

 

Ami a külföldi játékosokat illeti az egyedüli biztos szerzemény az Andrija Ciric, a szerb bedobó aki már dolgozott együtt Pécsett a vezetőedzővel. Előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások a vajdasági születésű, mindössze 22 éves erőcsatárral, Tomislav Ivosevvel, így ha az utolsó száz méteren nem történik meglepetés, akkor hamarosan vele is szerződést a kötnek.

 

A többi játékos kilétét egyelőre (fél)homály fedi, minden attól függ, hogy a bedobó helyére kit (és főleg mennyi pénzért) szerződtetnek. Így azt is elárulták, hogy az egyik kiszemelt Németh István, sokszoros magyar válogatott játékos, de az ő esetében is még hosszú úton kell közeledni felek elvárásának illetve ajánlatának, hogy a szerződés létrejöjjön.

 

A tavalyi játékos keretből egyetlen külföldit (Forte, Watson, Alekseyeu, Pekovic, Cooley) sem kívánnak megtartani, illetve „ha nincs ló, jó a szamár is” elven felvetődött, hogy egy játékost (nem amerikait) visszahoznak, ha a posztjára jobbat nem találnak.

 

Ami fiatal játékosokat illeti, egyértelműen a távlati cél ezeknek a beépítése a Maros KK keretébe, hogy néhány év múlva ne a „zsoldosoknak”, hanem a helyieknek szurkoljanak a ligeti csarnokban. Az első gyakorlati lépés az U23-as csapat megalakítása, mely kötelezővé vált ettől az idénytől, ahol Baczó és Borşa mellett az U18-as csapat tagjaira, illetve az U17-es és az U16-os csapat kiemelkedő játékosaira alapoznak, ezen csapat edzői teendőit George Trif és Steff Zakariás látván el.

 

Tervek vannak, elképzelések vannak, új szufla van, anyagi fedezetre lehetőségek vannak, csak fel kell térképezni őket Lungu elnök szerint. A közelebbi, vagy távolabbi jövőben meg majd az is kiderül, hogy mindez mire elegendő.