Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2011. október 6. | Szerk.

Kelemen: „német választási rendszert javasolunk”


„A választások összevonásánál sokkal fontosabb a választási rendszer kérdése. Azonban ha új elképzelések kerülnek terítékre, az RMDSZ csak egy olyan választási rendszert tud támogatni, amely biztosítja az arányos képviseletet. A mi javaslatunk az úgynevezett német választási rendszer, amely az egyéni választókerület mellett egy országos listát is jelent, így minden egyes szavazat viszontlátható egy-egy mandátumban, tehát egyetlen magyar szavazat sem vész el. Mi ezt a két kérdést nem kezelhetjük külön, ha döntésre kerül a sor, a megalkotandó, jogi keretnek mindkét vetületet kell rögzítenie” – jelentette ki Kelemen Hunor szerdán, Aradon tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a választási rendszer valószínűleg az ősz témája lesz, döntésre pedig az év végéig sor kerül. Elmondása szerint számos érv szól a választások összevonása mellett, gazdasági szempontból mindenképpen előnyös, az RMDSZ szavazótáborának mozgósítása szempontjából pedig nagyobb részvételt lehetne biztosítani. A választások összevonásának az adminisztratív lebonyolítása szempontjából két megoldás lehetséges.
„Vagy feloszlatjuk a Parlamentet, vagy meghosszabbítjuk a jelenlegi önkormányzati tisztségviselők mandátumát. Mivel a parlamenti képviselők mandátumát az Alkotmány szavatolja, könnyebb megoldásnak tűnik az önkormányzati képviselők mandátumának meghosszabbítása” – ismertette álláspontját Kelemen Hunor. Hozzátette, az RMDSZ úgy véli, a jövőben jó elgondolás lenne a parlamenti választások időpontjának felcserélése az önkormányzati választásokéval, hiszen így a helyi koalíciók kialakulása követné az országos egyezségeket.

Az egyéni választókerület mellett egy országos listát is jelentő német választási rendszer
mellett voksol Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke (Fotó: Angyalosi Beáta)


A régióátszervezésről szólva a szövetségi elnök kijelentette, a 2012-es választásokig nem lát esélyt ennek a megvalósulására, hiszen erre sem erő, sem elszántság, sem idő nincsen.
„Az a döntés, amelyet mi a nyáron, a Szövetségi Képviselők Tanácsán meghoztunk, nem vesztette érvényét, mi továbbra is ehhez tartjuk magunkat, vagyis ellenezzük a mamutmegyék létrehozását. A koalíciós partnereinkkel aláírt protokollum a gazdasági-fejlesztési régiók átszervezését rögzíti, nem pedig a közigazgatási újrafelosztást. Az RMDSZ a közigazgatás reformját fontosnak tartja, de az az álláspontunk, hogy ezt a választások után, mandátumkezdéskor kell elindítani, a jelenlegi körülmények között túl sok társadalmi bizonytalanságot és feszültséget okozna” – magyarázta az RMDSZ elnöke. Ugyanakkor elmondta azt is, ugyan az RMDSZ alkotmánymódosító csomagja készen van, semmilyen esélyt nem lát arra, hogy biztosítani lehet azt a kétharmados többséget, amely az alkotmány módosításához szükséges. Kelemen Hunor úgy véli, társadalmi és politikai vitára, tárgyalásra szükség van ebben a kérdésben.