Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2015. február 20. | F. I.

Kerékpárokat vásárolna az önkormányzat


250 kerékpár vásárlásáról szóló határozattervezetet nyújtott be Peti András és Claudiu Maior. Az alpolgármesterek azt kérik az önkormányzati tanácstól, bólintsanak rá arra, hogy a tartalékalapból 300 ezer lejt különítsenek el arra, hogy a polgármesteri hivatal 250 kerékpárt vásároljon, amelyeket kikölcsönözne a turistáknak, illetve a városlakóknak. 
A tervezet előterjesztői hangsúlyozzák: a polgármesteri hivatalnak kötelessége egészséges, kevésbé környezetszennyező várossá alakítani Marosvásárhelyt. Ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy a 2015-ös költségvetésben 150 ezer lej van elkülönítve egy kerékpárút építésére.
 
 
Az ötlet egyébként nem új keletű: öt évvel ezelőtt, 2010. június 9-én Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter indította el Marosvásárhelyen az I velo ingyenes biciklikölcsönző programot.
A Környezetvédelmi Minisztérium, a Green Revolution Egyesületet és a Raiffeissen Bank által elindított ingyenes program keretében 100 bicikli állt a marosvásárhelyiek rendelkezésére. A kölcsönzéshez csupán személyi kártyára volt szükség. „Jó hírem van az önkormányzatok számára: ősztől egy új, kimondottan a bicikliutak építését célzó programot indítunk el a Környezetvédelmi Alap keretében. Most, hogy a marosvásárhelyiek 100 biciklit kölcsönözhetnek, remélem a marosvásárhelyi önkormányzat is egyike lesz a pályázó önkormányzatoknak” –  hangsúlyozta akkor Borbély László.
2011 szeptember 13-án Csegzi Sándor akkori alpolgármester bejelentette, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal 45 kilométer bicikliút építésére nyújtott be pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz. A Gaga Rádiónak nyilatkozó alpolgármester hangsúlyozta: nemcsak kikapcsolódásra szánja a biciklizést, azt szeretné, ha minél több lakos két keréken junta el munkahelyére. A befektetés összértéke meghaladja a kétmillió eurót.
Bár ez az összeg állítólag azóta is megvan a polgármesteri hivatal számláján, kerékpárút egy méter sem készült el.
 
 
 
Azt persze nem mondhatjuk, hogy regnáló városvezetőnk utálná a kerékpárosokat – bár egy időben ki voltak tiltva  a főtérről – tavaly ugyanis bejelentette: függő kerékpárutakat építene Marosvásárhelyen.
Florea álmai szerint a Poklos fölött négy méter széles, kétsávos függő kerékpárút lenne. A tartóelemek az oldalsó falba lennének rögzítve, a kerékpárosok pedig egyik oldalról a betonfal, másik oldalról pedig plexiüveg által lesznek védve.
A polgármester a nagy terv meglebegtetése után kitért arra, hogy mennyire felelőtlen a városi önkormányzat, amiért jóváhagyta a főtéri kerékpáros közlekedést. „Nemrégiben a polgármesteri hivatal autója elé esett egy kerékpáros, amikor egy felelőtlen sofőr rányitotta az autója ajtaját. Nem a kerékpáros volt a hibás, de szinte az életével fizetett a tanácsosok felelőtlensége miatt” – magyarázta Dorin Florea. Emlékeztetett arra, hogy az egy korábbi tanácsülésen a rendőrség vezetője tanulmánnyal bizonyította, hogy mennyire veszélyes a főtéri kerékpáros közlekedés.
A kerékpáros közlekedés egyébként egész Marosvásárhelyen mostoha gyereknek számít. Egy 2013 decemberében készült felmérésből például az derült ki, hogy a marosvásárhelyi középiskolás diákok 66 százaléka rendelkezik ugyan kerékpárral, de egy bizonyos napon csupán 1 százalékuk ment biciklivel iskolába.