Hétfő, 2020. február 24.
MÁTYÁS napja
Menü

Köztér

Szerda, 2015. július 29. | Szerk.

Kerékpárutat építenek az Aranykakas mellett


Elkezdték annak a kerékpárútnak az építését, amely az Aranykakast és a Víkend telepet köti össze a Kárpátok sétány érintésével. 
A kerékpárút két méter széles lesz, a bringások mellett a görkorisok is használhatják majd, a munkálatok összértéke 200 ezer lej.  Idén azonban csak az Aranykakas és Hangya utca közötti szakasszal készülnek el, ezt három-négy hét múlva már birtokukba is vehetik a lakosok, a Víkend telepig 2016 érne el a kerékpárút. 
 
 
(Fotó: Facebook.com/Caludiu Maior)
 
A 6-7 kilométernyi útszakasz megépítése elsőbbséget élvez az önkormányzat kerékpárút-projektjében, de nem mondtak le a főtéri bringásút megépítéséről sem. 
Ez utóbbi esetében egy közvitát szervez az önkormányzat, amelyen megvitatnák a vásárhelyi kerékpárosokkal, hogy pontosan hova kellene bicikliutat építeni. Az önkormányzat szerint a járdák helyére kellene építeni a bicikliseknek szánt sávot, ugyanis annak sem volt semmilyen negatív következménye, hogy a főtéri letérősáv építése miatt felszámolták a járda egy részét.
 
A Víkend telep és a Rózsák tere közötti kerékpárút megépítésére 2012-ben bólintott rá a helyi önkormányzat, az elmúlt három évben azonban nem történt előrelépés, annak ellenére, hogy a helyi költségvetésben minden évben szerepelt a bringaút megépítésére vonatkozó tétel. Három évvel ezelőtt 500 ezer eurót különítettek el erre.
 
Nagy tervek, voltak
 
Marosvásárhelyen jelenleg csak a Meggyesfalvi utcában van kerékpárút, ezt azonban kevesen használják, ugyanis a város szélén van. A helyi önkormányzat 2011-ben 40 kilométer kerékpársávot tervezett, erre közel 2 millió lejt igényelt a Környezetvédelmi Alaptól. Az önkormányzat honlapja szerint a beruházás teljes értéke 2 478 863 lej volt, a hivatal hozzájárulása 520 561,23 lej (a project költségvetésének 21%-a). Az összesen 39 045 méter hosszú két útvonalon 229 kerékpársáv-jelző táblát, 93 Kerékpáros (Biciclişti) feliratú táblát, 38 jelzőlámpát és 15 biciklitárolót szereltek volna fel, valamint 138 kerékpáros áthajtót jelöltek volna ki. A pályázat azonban nem nyert, az önrész azonban eméletileg azóta is az önkormányzat számláján van, amiből a kerékpáros közlekedést népszerűsítő civil szervezetek képviselői szerint bőven jutott volna pénz arra, hogy kerékpársávokat jelöljenek ki.
 
A városszerkezetéből adódóan nagyon ritkán van lehetőség arra, hogy minden igényt kielégítő bicikliút épüljön, és közben elég hely maradjon a mozgó és parkoló autóknak, gyalogosoknak. Ezért sokkal inkább kerékpársávokban kell gondolkodni. Ahhoz azonban, hogy ezeket használni is lehessen az autósok mentalitásváltására is szükség van. Nagyon sok esetben ugyanis úgy parkolnak fel a járdákra, hogy gyalogosan is lehetetlen elmenni mellettük, nemhogy kerékpárral.
 
Még nagyobb álmok, vannak
 
Marosvásárhely bringásparadicsom lesz, ha valóra válik Dorin Florea nagy álma – a polgármester a Poklos-patak fölött építene függő kerékpárutat. Ezzel kapcsolatosan azonban egyelőre semmilyen konkrét terv nincs még, a hivatal azonban azt állítja, tárgyaltak már erről a vízüggyel. Arra az újságírói kérdésre, hogy az önkormányzatnak honnan lesz pénze az elszállt tervek kivitelezésére Dorin Florea egy korábbi sajtótájékoztatón az oly sokszor hallott, „uniós forrásokból finanszírozzuk” választ adta.
Florea álmai szerint a Poklos fölött négy méter széles, kétsávos függő kerékpárút lenne. A tartóelemek az oldalsó falba lennének rögzítve, a kerékpárosok pedig egyik oldalról a betonfal, másik oldalról pedig plexiüveg által lesznek védve.