Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Köztér

Kedd, 2014. június 3. | Szerk.

Keresztbe tett Borbély „Favágó” Floreának


A parlament alsóháza megszavazta azt a környezetvédelmi törvénymódosítást, amely a jelenlegi törvényen szigorítana azáltal, hogy a városi polgármesteri hivatalok számára kötelezővé tenné a Megyei Környezetvédelmi Hatóságok bevonását, amennyiben fakivágásokat terveznek.

„Amint azt korábban is hangsúlyoztam, az általam kezdeményezett törvénytervezet azt mondja ki, hogy a helyi környezetvédelmi hatóságok engedélye nélkül a jövőben egyetlen városi önkormányzat sem hozhat döntést fakivágásokról. Az a tény pedig, hogy a kezdeményezést, a kormány és a környezetvédelmi szaktárca mellett, mindenik politikai alakulat  is támogatta azt jelzi, hogy a felelőtlen fakivágások több megyében problémát jelentenek, a városi vezetők sok helyen visszaélnek az egészséges környezetet támogatni hivatott előírásokkal” – fejtette ki plénumi felszólalásában Borbély László, a módosítás kezdeményezője.

 

(Fotó: facebook.com)

Az RMDSZ politikai alelnöke kifejtette: Marosvásárhelyen, a városvezetés részéről több alkalommal is visszaélést tapasztalt a zöldövezetekkel szemben, ezért is tartotta fontosnak a hivatalos fellépést az indokolatlan fakivágások ellen. „Meggyőződésem, hogy egyetlen fa kivágását sem kellene jóváhagyni, kivéve ha az veszélyezteti a járókelők épségét, vagy a város számára fontos projektek megvalósítása függ tőle. A törvénytervezetben megfogalmazott módosítás egyrészt erre jelent megoldást, másrészt pedig a megyei és helyi önkormányzatok környezetvédelmi bizottságainak munkáját is segíteni fogja, hiszen világos törvényes fogódzót nyújt a visszaélésekkel szemben” – magyarázta Borbély László.