Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2014. október 16. | Szerk.

Két hét múlva befedik a kombinát ülepítőjét


Október végén a tervek szerint elkezdik Marosvásárhely „történelmileg szennyezett területének” a rehabilitációját, befedik a 30 hektáros tavat. A Marosszentkirály területén levő, 900 méter hosszú és 250-300 méter széles, téglalap alakú tó tulajdonképpen zagytározó, ide halmozták fel a vegyipari kombinátból származó, a termelés során visszamaradt szennyező anyagokat, ezért ketyegő ökológiai bombaként emlegetik a környezetvédők.

Ha ugyanis az 1972-ben kialakított ülepítő vize belefolyik a Marosba, katasztrofális következményekkel számolhatunk. A 30 hektáros ülepítő 2006 decembere óta van használaton kívül, szerepét a Maros bal partján kialakított, 2,5 hektáros zagytározó vette át.

„A projekt technikailag be van fejezve, a jóváhagyási szakaszban van, az építkezési engedély előkészítésénél tarunk. Becsléseink szerint október végén el lehet kezdeni a kivitelezést. Tulajdonképpen késésben vagyunk a bürokratikus folyamatok miatt, de mostanra minden engedély és szerződés megvan” – nyilatkozta a sajtónak Dana Ijac, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal európai uniós pályázatokért felelős igazgatója. A tervek szerint a kivitelező cég 2015. július 15-ig befejezi a munkálatokat.

„Több réteg fólia, georács, és geoszintetikus bentonit alapú anyagok felvitele után egy 85 centis földréteget hordunk a jelenlegi felületre, ami után egy 15 centis termőréteget terítünk szét, ami után pedig zöldövezet kerül kialakításra” – magyarázta a környezetbaráttá alakítás részleteit Csongvay Attila, a munkálatokat végző Geiger Transilvania igazgatója az Erdély TV-nek adott interjúban.

Az Azomureș vegyipari kombinát zagytározójának megtisztítását szorgalmazó terv szerződését még 2012-ben írta alá Csegzi Sándor, akkori alpolgármester és Borbély László, akkori környezetvédelmi miniszter. Az elmúlt két évben azonban mindeddig nem történt érdemi előrelépés.

„Közel 25 millió eurós beruházásról van szó, amelynek végén a kombinát által használt területeket, megtisztítva visszaadjuk a városnak, amely maga dönti majd el, hogy parkot, szórakozó központot vagy más, a lakosság számára létfontosságú létesítményt épít” – magyarázta akkor a környezetvédelmi és erdészeti miniszter, hangsúlyozva, a rekultiváció értékének a város csak két százalékát kell fizesse. Hozzátette: a beruházásból nemcsak Marosvásárhely, hanem a környező községek is profitálnak, hisz a zagytározó rájuk nézve is környezetszennyező.

(Fotók: Deák Zsombor)