Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2011. október 6. | Szerk.

Kétszázezer háztartásba jut el az ETV


A legfrissebb adatok szerint eléri a kétszázezret azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben nézhető az Erdélyi Magyar Televízió (ETV). „A legnagyobb önálló, országos szórású magyar közszolgálati televízió az elmúlt időszakban számos kábelszolgáltatóval kötött megállapodást, így azokra az erdélyi településekre is eljut a műsor, ahol a műholdas vétel nem elterjedt” – írja a televízió vasarhely.ro-hoz eljuttatott közleménye. Az ETV műsorát jelenleg a Székelykeresztúrt és mintegy 16 környező települést lefedő Hargita Line Kft., a Szovátán, Parajdon, Alsó- és Felsősófalván és Korondon működő Digi Communications Kft., a többek között Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen is szolgáltató Next Gen Kft., a mintegy 40 Maros megyei településen jelen lévő Prodcomserv Veszi Kft., valamint a Küküllő menti magyar településeket kiszolgáló Electro Tangent Kft. is a kínálatába emelte. Emellett a műsor Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön egyszerű szobaantenna segítségével is fogható. Szepessy Előd, az ETV igazgatója elmondta, a következő időszakban hasonló megállapodásokat kívánnak kötni más kábelszolgáltatókkal is, azonban az esetek többségében az ezeket üzemeltető cégek a lakosság igényei szerint alakítják a programkínálatot, így fontos, hogy ha az előfizetők szeretnék vételezni az ETV műsorait, igényüket jelezzék az Erdélyi Magyar Televízió ügyfélszolgálatán vagy a helyi kábelszolgáltatónál. „A célunk, hogy mihamarabb minden magyarlakta településen fogható legyen az egyetlen erdélyi magyar televízió” – hangsúlyozta a televízió igazgatója.
 

A televízió nemrég rendhagyó vitaműsort szervezett, amelyre a három
romániai magyar politikai szervezet képviselőit hívták meg (Fotó: ETV)

Amint arról már beszámoltunk, szeptember második felétől nyolc új műsorral és az Erdélyi kávéház új műsorvezetőjével, Gáspárik Attilával várja a nézőket az Erdélyi Magyar Televízió (ETV). Az Útmutató című műsorban Böjte Csaba a tízparancsolatot értelmezi, a Tájkép című mezőgazdasági műsor a fiatal értelmiségnek mutatja be a gazdaság szépségeit, a Neve és hivatása... pedig színészekről szól. A Made in Hungary magyar termékek múltját és jelenét mutatja be, a Hargita Magazin a székelyföldi régió fejlődéséről ad hírt, a Vendégváró a vendéglátó- iparban tevékenykedő erdélyi vállalatok turistabarát bemutatása, az Értékeink című sorozat múzeumok, levéltárak, könyvtárak és települések örökségébe enged betekintést. A Szüreti Vigadalom című műsor az erdélyi települések szüreti mulatságainak versenye.

Az Erdélyi Magyar Televízió a hírek mellett saját gyártású műsorokat is sugároz (Fotó: ETV)

Az Erdélyi Magyar Televízió 2008 szeptember 15-én kezdte el az első próbaadások gyártását. A tévé alapításának ötlete 2003 novemberében született meg, miután Medgyessy Péter akkori magyar miniszterelnök egy Markó Bélával folyatatott tanácskozás után bejelentette: a magyar kabinet 300 millió forintot szán egy erdélyi magyar nyelvű televízió beindítására. 2004 februárjában megalakult a Janovics Jenő Alapítvány, amelynek elnöke Nagy Zsolt lett, az akkor informatikai és távközlési miniszterként dolgozó politikus 2006 februárjában közölte, hogy Marosvásárhelyen vesznek ingatlant a tv- és a rádióprojekt részére. Az eredetileg az Erdélyi Tv-re szánt pénzből az alapítvány előbb az Erdély FM nevű rádiót hozta létre, azzal indokolva a döntést, hogy a televízió beindításához minimum négy-öt millió euróra van szükség. A korszerű műszaki technikával és képzett szakemberekkel rendelkező ETV 2010-ben vált országos televízióvá, miután a csatorna, illetve az azt felügyelő Janovics Jenő Alapítvány a napokban szerződést kötött a Romtelecom Dolce műsorszolgáltatóval.