Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2014. szeptember 19. | Szerk.

Kézjegyekkel támogatott kétnyelvűsítés


4500-an támogatták aláírásukkal a Kétnyelvű utcaneveket Marosvásárhelyen civil csoport petícióját, amellyel nyomást próbálnak gyakorolni a helyi önkormányzatra. A civil csoport májusban kezdte el az aláírásgyűjtést, azóta villámcsődületet és néma tiltakozást is szerveztek, utóbbit az önkormányzati tanács ülésein. Közben pedig nem hivatalos kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését kezdte el.

Az aláírásokat, amelyekkel a román és magyar utcanévtáblák kihelyezésére vonatkozó kérésüket nyomatékosítják ma adták át hivatalosan a marosvásárhelyi elöljáróknak. A nyilvános találkozón Borbély László képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke, és Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere is jelen volt. Az eseményre egyébként a szervezők valamennyi RMDSZ-es önkormányzati képviselőnek küldtek meghívót, de egyikük sem jelent meg. Emlékeztettek arra, hogy a májusban megszervezett villámcsődületen azt az ígértet kapták, hogy hamarosan megoldódik minden utcanévtábla kétnyelvűsítése, ennek ellenére csak július végén jelent meg három valódi kétnyelvű utcanévtábla, a Dózsa György, a Kinizsi Pál utcák valamint a Mátyás király tér esetében. Azóta viszont nem történt előrelépés. Hacsak azt nem tekintjük annak, hogy a költségvetésben elkülönítették a kétnyelvűsítésre szükséges összeget, de azt sem egyértelműen.

„Egy két hiányosságra felhívtuk a figyelmet, többek között arra, hogy a politikai kommunikáció és a valós megvalósítások között óriási különbségek vannak, és egyben felkértük az érintett jelenlevőket, hogy ezekre figyeljenek oda a jövőben, de ezeken túl, azt a javaslatot tette a csoport, hogy a jelenleg elkülönített összeg valóban kerüljön be a 2015-ös költségvetésbe” – jelentette ki a találkozó után a sajtónak Szigeti Enikő, a csoport szakmai koordinációját vállaló Civil Elkötelezettség Mozgalom ügyvezető igazgatója.

A találkozón Peti András hangsúlyozta: a civil kurázsi, a civil részvétel a közösségi életben feltételezi, hogy a politikum oldaláról is megjelenjen a partnerség. „Ami a kétnyelvű utcatáblákat illeti, szerintem mindannyian a barikád egyazon oldalán vagyunk. Nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek, amely egyébként már egyre közelebb áll a kivitelezéshez, ugyanis a  marosvásárhelyi költségvetés kiegészítésében 1100 ezer lejt hagytunk jóvá a kétnyelvű utcanévtáblák elkészítésére” – fogalmazott a pénteki találkozón az alpolgármester.

A petíció aláírásainak nyilvános átadásán Borbély László elmondta: egy egészséges és hatékony közösségen belül, a civil szférának és a politikumnak ki kell egészítenie egymás munkáját, és amennyiben szükséges, kölcsönösen fel kell hívják egymás figyelmét az esetleges mulasztásokra. “A kétnyelvű utcanévtáblák megvalósítására korábban is sor kerülhetett volna, ha a városi vezetés nem gördítene folyamatosan akadályokat a helyi RMDSZ teljesen jogos kezdeményezései elé. Remélem, hogy Marosvásárhely utcáinak, illetve tereinek elnevezése mielőbb magyar nyelven is olvasható lesz” – fogalmazott Borbély.

Az RMDSZ politikai alelnöke hozzátette: a következő időszakban a romániai kisebbségi képviselők és a kisebbségi civil szervezetek közös kihívása lesz elérni azt is, hogy a román kormány, mielőtt jelentését elküldeni a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájában vállalt kötelezettségei kapcsán, bemutassa és megvitassa azt a témában érintett kisebbségi képviselőkkel is.