Vasárnap, 2019. szeptember 22.
MÓRIC napja
Menü

Köztér

Péntek, 2011. szeptember 30. | Farkas István

Kiadó a vásárhelyi húsosfazék fakanala


Az egy év múlva megszervezésre kerülő helyhatósági választások ismét próbatétel elé állítják Marosvásárhelyen az RMDSZ-t. A Szövetség tizenegy év óta folytat elkeseredett (kilátástalan?) harcot a város polgármesteri székének megszerzéséért – a rendszerváltást követően 1990 és 1992 között Victor Suciu állt a város élén, a PUNR színeiben, majd két magyar elöljáró következett Nagy Győző (1992–1996) és Fodor Imre (1996–2000) személyében – 2000 óta azonban a demokrata-liberális párti Dorin Florea a megyeközpont polgármestere.
Az RMDSZ számára a tét hatalmas és tizenegy év után is presztízskérdés. Annak a romániai városnak a megszerzéséről van szó ugyanis, amelyikben a legtöbb magyar él, szám szerint 70 108, a lakosság mintegy 47 százaléka. (Arányait tekintve Székelyudvarhelyen él a legtöbb magyar, a Hargita megyei város lakosságának 95,69 százaléka (35 357 személy) magyar.)

Ki húzza a rövidebbet a jövő évi polgármesterválasztáson? (Fotó: sxc.hu)

A múlt csúfos bukásai

Az RMDSZ 2000-ben kapta az első pofont Marosvásárhelyen – a Társadalmi Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) kormányzása idején – amikor a Ion Iliescu nevével fémjelzett szervezet hatékony közreműködésével, létrehozták a Romániai Magyar Liberális Demokrata Pártot. A választások idején a párt a román nyelvű nacionalista sajtóban különösen nagy publicitást kapott – vélhetően annak bizonyítékaként, hogy a romániai magyarság mennyire elégedetlen az RMDSZ-szel. A párt Marosvásárhelyen Iszlay Jenő személyében saját jelöltet indított, aki az első fordulóban 797 szavazatot kapott, ami bőven elegendő volt ahhoz, hogy Fodor Imre RMDSZ-es polgármesterjelölt 168 szavazat híján első fordulóban elessen a polgármesteri címtől és a második fordulóban kénytelen legyen átengedni azt a Román Demokratikus Konvenció színeiben politizáló Dorin Floreának.

Az elmúlt 11 évben Dorin Florea sorra lemeszelte az RMDSZ jelöltjeit. (Fotó: sxc.hu)

Az erdélyi magyarság (és az RMDSZ) szimbolikus térvesztésének közösségi drámáját (Dorin Florea főtéri örömhórája mellett) tovább fokozta a Szövetség 2004-es bukása. Akkor Kelemen Atilla volt Dorin Florea kihívója, a Szociáldemokrata Párt, a Nagy Románia Párt és a Román Nemzeti Egység Párt támogatását élvező orvos 48 556 szavazatot kapott, míg az RMDSZ jelöltjére csupán 34 625-en adták a voksukat.
A magyar érdekvédelmi szövetség 2008-ban szenvedte a legcsúfosabb vereséget Marosvásárhelyen, amikor Borbély László jelenlegi környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztert, a Szövetség politikai alelnökét küldte a polgármesteri székért folytatott harcba. „Tudom, hogyan kell többet tenni Marosvásárhelyért, és van is hatalmam hozzá” – hirdette akkor Borbély. A Marosvásárhelyért dobban a szívünk! szlogenű kampány azonban még önmagában nem volt hatalom, az RMDSZ-es politikus 44,86 –52,52 arányban alulmarad Dorin Floreával szemben, aki harmadszor került a polgármesteri székbe.

A jelen sovány vigasza

A jövő évi polgármesteri választások egyelőre nem kecsegtetnek túl sok jóval – a Szövetség csak egy helyben toporog (vagy még azt sem), miközben román részről már hárman is a harcmezőre léptek. A dolgot nehezíti, hogy a magyar lakosság amellett, hogy egyre inkább elpártol az RMDSZ mellől, jelentős fogyatkozásnak indult.

A jelenlegi nyilatkozatok szerint Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, Cornel Brişcaru, a Szociál-liberális Szövetség Vatra Dornei-ről származó politikusa és Dorin Florea jelenlegi demokrata-liberális párti városvezető fog indulni a jövő évi helyhatósági választásokon. Magyar részről eddig Benedek Imre RMDSZ-es politikus jelentette be, hogy megpályázza a polgármesteri széket. Indulásának a Szövetség vezetői egyáltalán nem örülnek – a megyei RMDSZ vezetői bejelentését „borzasztóan káros”-nak tekintik, úgy vélik indulása mögött a magyar szavazatok megosztása áll, amellyel jelentősen növelné Dorin Florea esélyeit egy újabb mandátumra.

A pesszimisták már most tudják: jövőre manipulált helyhatósági választásra kell számítanunk. (Fotó: sxc.hu)

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Vass Leventét, Cseke Attila nemrég lemondott egészségügyi miniszter tanácsadóját indítaná a polgármesteri székért, az Magyar Polgári Párt pedig Bölöni László egykori labdarugóban vizionálja Bernády György utódát. RMDSZ-es fronton egyelőre nincs hivatalos induló – Borbély László politikai alelnök, környezetvédelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott, nem fogja megpályázni a polgármesteri tisztséget. A Központ című marosvásárhelyi hetilap megrendelésére készített Metropol felmérés szerint a magyar válaszadók körében augusztusban Smaranda Enache támogatottsága volt a legmagasabb: a megkérdezettek 38 százaléka adná rá voksát. A második helyen befutó Frunda György támogatottsága 19 százalék, őket Benedek Imre és Csegzi Sándor jelenlegi alpolgármester követik. Az EMNT jelöltje, Vass Levente a szavazatok alig egy százalékát gyűjtené be.