Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Köztér

Szerda, 2012. február 29. | F. I.

Király: a B-tervre gyúrunk


 „A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetői hajthatatlanok. Továbbra is elutasítják a magyar tagozat létrehozását az intézményben, így hamarosan indul a B-terv, vagyis kormányhatározattal szerzünk érvényt a tanügyi törvény kisebbségi oktatásra irányuló előírásainak” – nyilatkozta a vasarhely.ro-nak Király András. Az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium RMDSZ-es államtitkár kedd este Cătălin Baba tárcavezetővel együtt megbeszélést folytatott az egyetem román és magyar vezetőivel. A találkozón jelen volt Constantin Copotoiu, a még funkcióban levő rektor, Leonard Azamfirei, a múlt héten megválasztott rektor, dr. Szilágyi Tibor, dr. Szabó Béla professzorok, illetve Mihai Pavel, a diákok képviselője – a felek azonban hajthatatlanoknak mutatkoztak álláspontjuk képviseletében.

„Lehet, hogy most a túlzott optimista beszél belőlem, de tudni kell, hogy a politikában nincs olyan, hogy most vagy soha. Belátom, hogy nagyon kicsi az esélye, de elképzelhető, hogy a román vezetőség alszik egyet a történtekre, átgondolja, hogy mit veszít, illetve mit nyer a hajthatatlanságával és végül nem lesz szükség úgynevezett politikai erőszakra” – bizakodott a vasarhely.ro-nak nyilatkozó Király András. Elmondása szerint Cătălin Baba tanügyminiszter, akárcsak elődje, Daniel Funeriu mindkét fél előtt nyilvánvalóvá tette azt, hogy két lehetőség van a helyzet rendezésére: a román többség vagy elfogadja az egyetem törvény által megszabott multikulturalitását, illetve az ebből fakadó strukturális változásokat, vagy kormányhatározattal hozzák létre a magyar tagozatot. „Az egy éve egymással szembenálló felek semmit nem közeledtek egymáshoz. A magyar tanárok szerint a magyar tagozat fejlődéséhez, szükségük van a magyar főtanszékek létrehozására, a román fél pedig hallani sem akar ilyen típusú kompromisszumról, annak ellenére, hogy a tanügyi törvény szerint az egyetem chartájának tükröznie kell az egyetem multikulturális jellegét” – magyarázta Király András, aki szerint az úgynevezett B-tervet egy hét alatt elő lehet készíteni, az Ungureanu kabinet pedig legtöbb két hét alatt elfogadhatja a jogszabályt. „Nem vagyok tagja a kormánynak, nem tudok részleteket, de azt tudom, hogy a MOGYE-ügy rendezése része a kormányprogramnak, ami jelentősen megkönnyíti a kormányhatározat elfogadását” – nyilatkozta az államtitkár.

Úgy tűnik csak kormányhatározattal lehet létrehozni a magyar
főtanszékekeket a MOGYÉ-n

Meglátása szerint a román tanárok azért nem hajlandóak kompromisszumra, mert a magyar főtanszékek megalakulásával pozíciókat veszítenének el. „Gondoljon bele, a MOGYÉ-n majdnem fele-fele arányban vannak román és magyar diákok, ez azonban az oktatók létszámán nem tükröződik” – magyarázta Király András, aki szerint a megüresedett oktatói helyekre magyar tanárokat kell majd felvenni.

Érdeklődésünkre elmondta, a minisztérium érvénytelennek tekinti az egyetemen nemrégiben lezajlott választásokat, azonban még egy ideig elismeri a régi rektor, Constantin Copotoiu aláírási jogát, viszont amennyiben rövid időn belül nem sikerül rendezni az egyetem helyzetét, az oktatási intézmény élére ügyvezetőt neveznek ki, akit hitelutalványozói jogkörökkel ruháznak fel mindaddig, míg elfogadott chartája és törvényesen megválasztott vezetősége nem lesz az intézménynek.

 

Eközben Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt elnöke nyílt levélben szólította fel a miniszterelnököt, foglalkozzék az ország valós problémáival, és ne MOGYE ügyével. Ezek sorában a gyógyszerek ügyét, az üzemanyag- és élelmiszerárakat, a gazdaság serkentését és munkahelyek létrehozását, valamint a pénzmosás és a korrupció elleni harcot említette. A Mihai Răzvan Ungureanunak címzett nyílt levelében Victor Ponta arra figyelmezteti a miniszterelnököt, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye nem prioritás, és elhibázott lenne azzal foglalkoznia. „A románok azt látják, hogy önök olyan megoldásokat javasolnak amelyek etnikai alapon uszítják egymás ellen a polgárokat” – áll a nyílt levélben.