Vasárnap, 2019. szeptember 22.
MÓRIC napja
Menü

Köztér

Kedd, 2012. július 3. | Szerk.

Kispadra küldték Roberta Anastasét is


Leváltotta kedd este tisztségéből Roberta Anastase ellenzéki házelnököt a képviselőház, az e célból összehívott rendkívüli parlamenti ülésszakon. A képviselőház jogi bizottsága – az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselőinek távollétében – a házszabály korábbi megsértése miatti „büntetésként” kezdeményezte Roberta Anastase leváltását. A PDL-es házelnök leváltását a 311 tagú képviselőház 160 képviselője szavazta meg. Az RMDSZ 16 jelenlévő képviselője nem szavazott.

A csaknem két hónapja kormányra került Szociálliberális Szövetség (USL) javaslatára Valeriu Zgonea szociáldemokrata frakcióvezetőt választották meg a képviselőház elnökévé. Kedden az USL többségi szavazataival a szenátus ellenzéki elnökét, Vasile Blagát is leváltották tisztségéből, és Crin Antonescut, a Nemzeti Liberális Párt elnökét választották házelnökké. A házelnökök leváltását a PDL nem ismeri el, és – a házszabály, valamint az Alkotmány megsértésre hivatkozva – az erről szóló határozatokat megtámadta az alkotmánybíróságon. A PDL szerint szabálytalanul hívták össze a rendkívüli ülésszakot. Álláspontjuk szerint az USL azt az előírást is megsértette, miszerint a házelnök leváltását csak az a frakció kezdeményezhette volna, amely annak idején a tisztségre jelölte.

A szociáldemokrata Valeriu Zgonea a képviselőház új elnöke (Fotó: ziuaveche.ro)

Kedden az USL által alkotott kormánytöbbség Gheorghe Iancu ombudsmant is lecserélte. Helyettesét, Valer Dorneanut nevezte ki ideiglenesen az állampolgári jogok parlamenti biztosává, aki 2000 és 2004 között a képviselőház elnöke volt a Szociáldemokrata Párt színeiben. Ugyancsak kedden az USL saját jelöltjeit választatta meg a közszolgálati rádió és televízió elnöki tisztségébe.

Traian Băsescu államfő kedd este felszólította a kormányt támogató pártok vezetőit, hogy vessenek véget az állam intézményei ellen irányuló cselekedeteiknek.

Az államfő konkrétan az alkotmánybíróságot, a szenátust, a képviselőházat és az ombudsman intézményét érintő lépéseket nevesítette. Traian Băsescu úgy értékelte: a kormány és a parlamenti többség cselekedetei súlyosan sértik az Európai Unió alapértékeit, és az 1990-es júniusi bányászjárás által előidézett állapotokhoz hasonló nehéz helyzetbe sodorták Romániát.

Az elnök név szerint felsorolta Victor Ponta miniszterelnököt, Crin Antonescut, a kormányzó Szociál Liberális Szövetség társelnökét, Daniel Constantint, az USL-ben részt vevő Konzervatív Párt elnökét, Gabriel Opreát, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnökét, valamint Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, azt állítva: a pártvezérek végső célja az, hogy az igazságszolgáltatást befolyásuk alá vonják. Băsescu úgy értékeli, hogy ennek a folyamatnak csak egyik, de nem végső állomása az államfő tervezett felfüggesztése.

„Ezeknek a politikusoknak meg kell érteniük: elérkezett az idő, amikor a politikusoknak ugyanúgy kell felelniük az igazságszolgáltatás előtt, mint bárki másnak ebben az országban” – mondta Băsescu.

Victor Ponta miniszterelnök válaszképpen leszögezte, hogy tisztségviselőket váltottak le, nem intézményeket. A kormányfő korábban azzal indokolta az állami intézmények vezetésének megszerzésére indított offenzívát, hogy ezáltal lehet csak útját állni a hatékony kormányzást akadályozó ellenzéki obstrukciónak. (mti)