Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Szombat, 2014. június 21. | Hamar Mátyás Ruben

Kizöldül az Azomureș ülepítője


Eltűnhet az Azomureș Vegyipari Kombinát mögötti „égszínkék tenger” –az avatottabb városlakók persze tudják, hogy ennél jobb hír nem érhette volna a megyeközpontot, hisz a Maros jobb partjától 50-60 méterre levő tó nem annyira jó, mint amennyire szép. A Marosszentkirály területén levő, 900 méter hosszú és 250-300 méter széles, téglalap alakú tó tulajdonképpen zagytározó, ide halmozták fel a vegyipari kombinátból származó, a termelés során visszamaradt szennyező anyagokat, ezért ketyegő ökológiai bombaként emlegetik a környezetvédők.

Ha ugyanis az 1972-ben kialakított ülepítő vize belefolyik a Marosba, katasztrofális következményekkel számolhatunk. A 30 hektáros ülepítő 2006 decembere óta van használaton kívül, szerepét a Maros bal partján kialakított, 2,5 hektáros zagytározó vette át.

A tervek szerint két hónap múlva elkezdik a rekultivációs munkálatokat, amelyek során környezetbaráttá teszik a több mint egymillió tonnányi szennyezőanyagot tartalmazó tavat, teljes mértékben feltöltve azt szilárd anyaggal. Az Azomureș vegyipari kombinát zagytározójának megtisztítását szorgalmazó terv szerződését még 2012-ben írta alá Csegzi Sándor, akkori alpolgármester és Borbély László, akkori környezetvédelmi miniszter. Az elmúlt két évben azonban mindeddig nem történt érdemi előrelépés.

„Közel 25 millió eurós beruházásról van szó, amelynek végén a kombinát által használt területeket, megtisztítva visszaadjuk a városnak, amely maga dönti majd el, hogy parkot, szórakozó központot vagy más, a lakosság számára létfontosságú létesítményt épít” – magyarázta akkor a környezetvédelmi és erdészeti miniszter, hangsúlyozva, a rekultiváció értékének a város csak két százalékát kell fizesse. Hozzátette: a beruházásból nemcsak Marosvásárhely, hanem a környező községek is profitálnak, hisz a zagytározó rájuk nézve is környezetszennyező.

A hamarosan kezdődő munkálatokat a Geiger Transilvania végzi. Csongvay Attila, a cég igazgatója azt nyilatkozta, a projekt tervezési fázisa már elkezdődött, két hónap alatt elvégzik a topográfiai munkálatokat, majd ezt követően következik a 16 hónapos kivitelezési időszak. A tervek szerint 2015 végére befejezik a munkálatokat. „Több réteg fólia, georács, és geoszintetikus bentonit alapú anyagok felvitele után egy 85 centis földréteget hordunk a jelenlegi felületre, ami után egy 15 centis termőréteget terítünk szét, ami után pedig zöldövezet kerül kialakításra” – magyarázta a környezetbaráttá alakítás részleteit Csongvay Attila az Erdély TV-nek adott interjúban.

A vasarhely.ro riportere és fotósa péntek délután járt a helyszínen, ahol Emil Costică, a GrupGeologic mérnöke épp a talajvizsgálati munkálatokat végezte. Állítása szerint a harminc hektáros tó jelenleg „éktelen seb a Maros megyei természeten, ezt azonban még nem késő kezelni”. Elmondta, jelenleg megvan a technológiai fejlettség ahhoz, hogy a szakemberek teljes mértékben környezetbaráttá alakíthassák az ülepítőt.

„Most mérem fel a jelenlegi helyzetet és ennek ismeretében dolgozzuk ki a jövőre vonatkozó stratégiát” – magyarázta Emil Costică. A környzetvédelmi hatástanulmány elvégzése során megállapítják, hogy milyen anyagokat tartalmaz a tó vize, illetve a körülötte levő földréteg, illetve azt, hogy pontosan mire van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben környezetbaráttá alakíthassák a 30 hektáros tavat.

Fotók: Deák Zsombor