Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. április 25. | Puskás Eszter

Kizöldült park lett a parkolóból


Kizöldült a parkoló a főtéren. Persze nem az egész parkoló, hanem csak egy autónyi parkolóhely. A Marosszéki Közösségi Alapítvány és az Unda Verde Egyesület akciója városi közterületből egyre nagyobb darabot kiszakító gépkocsik okozta problémákra. Arra a problémára, amely szabadon definiálható például a közlekedéshez való jog, az egészséges környezethez, egészséghez való jog, a környezetszennyezés, a városi zöldterület-csökkenés, az ingyenes, nyílt, szabad közösségi terek szűkösségének témaköreivel.

Az akció elnevezése Parking Day, az egész világon elterjedt, városunkban először szervezték meg – magyarázta Imecs Hunor, az akció egyik szervezője. „Általában szeptember 21-én szervezik ezt meg, tavaly Bukarestben is volt egy ilyen. A főtér közepén nagy teret betöltöttek fűvel és ott játszottak” – mesélte Hunor. A cél az, hogy felhívják az emberek figyelmét a saját városuk szépségének a megőrzésére. „Hogyha sikerül az emberek szemét kinyitni, akkor valószínű, hogy a politikum is felfigyel erre és belátják, hogy tenni kellene valamit” – vallják az akció kezdeményező. A Park(ing) Day-típusú tudatosító mozgalom egyébként San Franciscóból indult, Marosvásárhelyen ez az első ilyen kezdeményezés, országos szinten pedig a második.

 „Nemcsak a zöld övezetből lehet parkolót készíteni, hanem a parkolóból is lehet zöld övezetet. Minden az autóknak van itt alárendelve, minden azért van, hogy autóval közlekedhessünk: utak szélesítése, parkolók készítése. De bebizonyosodott már külföldön, hogy ez nem vezet sehova” – foglalta össze az akció lényegét Gál Sándor. A Marosszéki Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója úgy véli, ha az autós közlekedést támogatjuk, akkor nem fognak megoldódni a marosvásárhelyi forgalom problémái, hisz mindenki autóval kezd közlekedni és egyre több dugó lesz. „A hosszú távú célunk az lenne, hogy a Polgármesteri Hivatal elismerje azt, hogy vissza kell szorítani ezt az autós közlekedést, az alternatív közlekedésre kell fektetni a hangsúlyt: közszállítás, gyalogos, biciklis utak kiépítése” – hangsúlyozta Gál.

Felvetésünkre, hogy ennek az akciónak lehet-e eredménye, kijelentette: „Már értünk el eredményeket, a múlt héten vették le a főtéri kerékpározást korlátozó táblát, ez egy két éves munka eredménye. Én úgy érzem, hogy kezdik felismerni ebben a lehetőséget, de még kell érjen. Az is célunk, hogy egy átfogó mobilitási terv készüljön el Marosvásárhelyen, és ez alapján egy stratégia, melyben bicikli utak szerepelnek, egy jobb tömegközlekedés, ami legyen kényelmes és pontos, valamint visszaszoruljon az autós közlekedés”. Hangsúlyozta, nemcsak a városvezetésnek kell ezt felismernie, hanem a városlakóknak is, akiknek a többsége jelenleg sajnos azt kéri, hogy legyen még több parkolóhely, legyenek még szélesebb utak. „Ha az ember végigsétál a főtéren, akkor látja, hogy mindenhol kétujjnyi por van, ez annak is köszönhető, hogy nincs elég zöld övezet, ez pedig mindnyájunk egészségére káros” – mutatott rá Gál Sándor.

A Park(ing) Day akció mellett elhaladó marosvásárhelyiek közül volt, aki elcsodálkozott, megbámulta a kis zöldet, de volt olyan is, aki még észre sem vette azt, számára vonzóbbak voltak a kirakatok. Nem voltak sokan, akik megkérdezték, hogy mi is ez. Néhányan azonban megértették az üzenetet, és egyet is értettek vele. „Mindenkinek kellene küzdeni azért, hogy a zöld megmaradjon Vásárhelyen. Vannak emlékek, fák. Én közmunkával diákkoromban ültettem a főtér felső végén a fákat, több mint ötven éve. Nem könnyű ezektől megszabadulni. Vannak, akik ragaszkodnak ezekhez az emlékekhez. De mit lehet tenni? Ez nem így kellene legyen, a fákat is lehet kezelni, vannak szakemberek, biológusok. Nekem ez az akció nagyon tetszik, az első perctől. Jó, hogy vannak emberek, akik megpróbálják, hogy még egy fát ültessenek, nemhogy kivágják azokat” – mesélte egy járókelő, György Dénes.

„Az elején nem értettem, hogy mi ez, de most már igen. Ez egy ilyen kis bosszú a fakivágások ellen. Szerintem ez felhívja a figyelmet, látványos. Nem kell annyi parkoló, inkább zöld övezet kéne. Én is inkább biciklivel vagy gyalog járok. Olyan kellene legyen a főtér, mint a ’60-as, ’70-es években. A színház tér is olyan kellene legyen, amilyen volt, hogy legyen benne zöld. Most már nem tetszik, minden tiszta beton” – fogalmazott Ercsei Ferenc, diák.

A köztér eredendő tulajdonsága, hogy multifunkcionális, ennek felismerésére nincs szükség világmegváltó nézetekre, a PARK(ing) Day nem teremt és nem igényel közös ideológiai alapot, csak a jelenlegi helyzetre reagálva közös gondolkodásra és párbeszédre hív fel és arra motivál, hogy néhány óra hosszára többek között erre is használjuk ki a rendelkezésünkre álló parkolóhelyet. Marosvásárhelyen ezt tették.