Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2012. március 9. | Péter Árpád

Kóla- és Pepsi-károk


A szó szoros értelmében leblokkolt az egér görgőjét serényen pergető ujjam, amikor BBC azon hírét olvastam, mely szerint a Coca-Cola és a Pepsi picikét változtatnak a receptjeiken, éspedig ezentúl olyan karamellt fognak szívet-lelket édesítő italaikba tenni, amelyben az eddigieknél kevesebb az úgynevezett 4-methylimidazole (4-MEI) vegyületből, amelyet, hogy, hogy nem, California állam nemrég csapott hozzá a szerintük rákot okozó vegyületek listájához.

Anélkül, hogy felsorolnánk az összes olyan anyagot, melyeknek túlzott, vagy éppen móddal történő befogadása ilyen típusú sejtburjánzást okoz, bátran elmondhatjuk, hogy manapság bármit fogyaszthatunk, bárminek tegyük ki magunkat – lett légyen az szülőföldünk hűs szellőben megtestesülő édes levegője – az a „bármi” kisebb-nagyobb mennyiségben fog rákkeltő anyagokat tartalmazni.

Módosítani fogják a Coca-Cola féltve őrzött receptjét

A Coca-Cola és a Pepsi – meg termékcsaládjaik is... – eléggé ferde szemekkel vannak nézve a tudatosabb fogyasztók körében, és sokan teljesen elhatárolódnak a lenyelésüktől, ámde ennek ellenére világszerte a legnépszerűbb élelmiszeripari termékek közé tartoznak, mert viszonylag olcsók, és árukhoz képest nagy elégedettség-érzetet képesek fogyasztóikban kelteni.

Az ominózus karamell-csere nem csak California államban történik meg – ámbátor ez a változat lenne logikus a piacgazdaság vasfarkas-törvényei alapján, hanem globálice új karamellt fognak planétánk kedvenc cukros vizeibe keverni, ami fölöttébb érdekes... Ugyanis lehet, hogy valóban rákkeltő az a vegyület, és az is elképzelhető, hogy a Cola meg a Pepsi eddig is tudták ezt...

Emlékezzünk csak a pár hónapja lezajlott Mountain Dew-panasz-paródiára, amikor is egy Illinois-beli ámerikánus állampolgár azért tett óvást a PepsiCo ellen, mert állítólag döglött egeret talált a Hegyi Harmatot (Mountain Dew-t) magába foglaló dobozkában.

A Pepsi válasza minden tudatos és tudattalan fogyasztót ledöbbentett, ugyanis a az amúgy hiteles PR-ról elhíresült gigavállalat azzal védekezett, hogy nem hiszik, hogy egeret talált volna a jámbor hamburgerzabáló, ugyanis a MD olyan, hogy az ZSELÉS ANYAGGÁ OLDOTTA VOLNA AZ EGÉRKÉT, és mindezt eléggé rövidke idő alatt...

Nos, legyünk ironikusak, és mondjuk azt, hogy nem baj, ha felold a szénsavas üdítőnk, mert mi beérjük azzal, hogy nem rákkeltő? Vagy legyünk realisták, és ismerjük el, hogy valószínűleg annyi mocskot megetetnek velünk a kisebb-nagyobb élelmiszergyártó cégek, hogy azok mellett valóságos fertőtlenítés volt az ezidáig nyakló nélkül fogyasztott, 4-MEI-t tartalmazó Coca-Cola és Pepsi???

A Coca-Cola nem csupán egy ital, hanem egy gondosan felépített mítosz, a szabadság
és az elérhető álmok jelképe

2011-ben a Szlovák Fogyasztók Szövetsége által végzett tudományos ellenőrzés-sorozat bebizonyította, hogy a legtöbb fogyóanyag-gyártó (így élelmiszeripari is) cég Kelet-Európába tudatosan rosszabb, gyengébb minőségű termékeket szállít, mint amilyenekkel Nyugat polgárait eteti-itatja-tisztítja meg minden... Az ellenőrzést megismételtette a Budapest Főváros Kormányhivatala is, hasonló eredményekre jutván.

No, most gondolkozzunk el, édes-kedves Olvasóim: ha a cukros szénsavat gyártó multinacionális vállalatok Ámerikában rákkeltő kólát és pepszit meg egér-feloldásra képes hegyiharmatot forgalmaznak, akkor mivel az ördög csodájával hűtögethetjük mi idehaza a kisüstben pergelt szilvapálinkával esszeégetett torkunkat? Milyen minőségű lehet az a Coca-Cola, az Pepsi meg az a MD, amelyről ODAHAZA is azt állítják, hogy rém káros az egészségre???

A Coca-Cola és a Pepsi a túlélésért vélhetően félre kell tegyék a rivalizálást

Ámde az élelmiszeripar lobbija oly nagy, hogy gyakorlatilag képtelenség kikerülni a káros anyagokat, képtelenség meggátolni azt, hogy azok a szervezetünkbe kerüljenek. Marosvásárhelyen ahhoz, hogy elérjük ezt a célt, nem szabadna levegőt vennünk (lásd: az Azomureș esetét a környék levegőjével...). Mondjuk, menne ez vagy két percig (edzettebbeknek talán ötig is...), de utána muszáj lesz megengedjük a káros anyagoknak azt, hogy elárasszák a szervezetünket...

Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre ebben a végletekig megmérgezett világunkban? A hívőknek az ima, a transzcendenciát nem kedvelőknek meg a belenyugvás.