Péntek, 2020. június 5.
FATIME napja
Menü

Köztér

Kedd, 2013. április 23. | Puskás Eszter

Könyveket ajándékozott a Téka


A Könyv Nemzetközi Napján a Teleki Téka kapujában könyvespolc fogadta a járókelőket. A tároló persze nem volt üres, a Téka alkalmazottai saját, otthoni könyvtárukból töltötték meg könyvekkel. A polcokon magyar és román nyelvű regények, verseskötetek, tanulmánykötetek, szakkönyvek, várták a marosvásárhelyieket, akik ingyen elvihették a könyveket. A tékások csak annyit kértek cserébe, hogy írásban osszák meg az olvasással kapcsolatos véleményüket, élményeiket.

Összesen négy doboznyi könyvet hoztak a Téka dolgozói erre az alkalomra, ott jártunkkor már másfél doboznyit el is fogyott a „kínálatból”.  „Április 23-a a könyv nemzetközi napja. A Teleki Téka különböző akciókkal arra próbálja újra és újra próbálja felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos a könyv az életünkben. Ez is egy ilyen frappáns akció. Azt próbáljuk vele a vásárhelyiek fejébe vésni, hogy olvassanak, olvassanak, olvassanak. Szerintem főleg a diákok és a negyvenes-ötvenes korosztály lesz az, aki itt megáll. A diákok azért, mert számukra ez meglepő, és a negyvenes-ötvenes korosztály azért, mert ők járnak még úgy az utcán, hogy odafigyelnek a részletekre” – mondta az akció kezdetekor a vasarhely.ro-nak Lázok Klára, a Teleki Téka osztályvezetője. A könyvek nem árválkodtak sokáig, egy csapat bolyais tűnt fel a láthatáron és egyenesen a Téka felé tartottak. A könyv nemzetközi napja alkalmából tanárukkal könyvtárlátogatást terveztek, de így még jobban örültek az iskola falain kívül töltött órának.

„Mikor megtudtam, hogy miről szól ez az akció azt gondoltam, hogy gyorsan lerohanom és szerzek egy könyvet magamnak. William Trevortól a Szerelmi ügyosztály című könyvet választottam, mert gondolom a szerelemről szól” – mondta Ravasz Boróka, diadalittas mosollyal az arcán. Jenei Emőke romantikus könyvet keresett: „Nagyon tetszik ez az ötlet. Még nem választottam, de remélem, hogy egy romantikus könyvet találok, mert szeretem az ilyen témájú olvasmányokat.” A Bolyai téren sétáló nyugdíjasok is kedvükre válogattak a szabadtéri polcon. „Nagyon jó dolog ez. Nem feltétlenül azért, mert így ingyen könyvhöz juthat valaki, hanem azért, mert ezáltal is jelzik az olvasás fontosságát. Én látom az unokáimon, hogy nem igazán fűlik a foguk az olvasáshoz. De ha egy ilyen akción szereznek egy könyvet, a barátok társaságában, akkor valószínűbb, hogy elolvassák azt, már csak a poén kedvéért is” – mondta Ráduly Margit, aki szerint a fiatalokat ilyen fiatalos, ötletes kezdeményezésekkel kell a Guttenberg-galaxis közelében tartani.

A cserébe otthagyott cetlikből egy kollázst készítenek a Téka alkalmazottai. „Kíváncsiak vagyunk, hogy 2013-ban mit jelent a vásárhelyiek számára az olvasás” – mondta Lázok Klára. Ezekből is szemezgettünk: „Olvasás közben önmagam lehetek, másrészt el is varázsol.”, „Azért jó az olvasás, mert közben új kalandokban vehetünk részt.”, „Az olvasás azért szép, mert mindenki átélheti amit olvas”, „Az olvasás számomra a fantáziám határtalan űrjét jelenti, melyben igazán önmagam lehetek.”, „Az olvasás számomra lételem.”, „Olvasás közben használhatom a fantáziám.”

Az UNESCO kezdeményezésére, 1996 óta – Cervantes és Shakespeare halálának napján. A világnap ötlete Katalóniából származik, ahol április 23-án hagyomány egy szál rózsát ajándékozni minden eladott könyv után.

(Fotók: facebook.com/telekiteka)