Szerda, 2020. szeptember 30.
JEROMOS napja
Menü

Köztér

Kedd, 2012. október 16. | Nagy J. Attila

Kosárlabda: idénykezdés felemás eredményekkel


Egyszer fenn, egyszer lenn, talán ez jellemzi a legjobban a Maros KK szezon eleji teljesítményét.Az alapjaiban megújított gárdának Nagyszebenben nem sikerült kiharcolnia  a továbbjutást a Románia-Kupa keretében, az egyetlen hazai hivatalos mérkőzésén pedig csúfosan leszerepelt a temesvári BC-vel vívott mérkőzésen. Ennek ellenére vasárnap este a bajnokság eddigi szakaszának legnagyobb meglepetését okozva a vásárhelyi fiúk az aktuális bajnok, a CSU Ploieşti otthonában győztek, immár második alkalommal a tavalyi bravúr után, egy olyan helyen, amely évekig bevehetetlen fellegvárnak bizonyult.

A ploieşti-i csarnok felújítási munkálatai miatt a még mindig Brazi-ban megrendezett találkozón a marosvásárhelyiek szinte végig uralták a mezőnyt, néhány ponttal vezetve és diktálva a mérkőzés ritmusát. Remek teljesítményt nyújtottak a magas emberek (Darko Balaban, Temi Adebayo, Jakab Krisztián), akik a temesvári fiaskó után (egyetlen mezőnykosarat sem szereztek, 10 dobásból az összeset elrontották) jelentősen kivették részüket a győzelemből, mindannyian pontot szereztek, és begyűjtöttek legalább egy lepattanót vagy blokkolt dobást.
Az est, és egyben a forduló legjobbja azonban Darko Balaban. A 23 éves beállós 12 pontot szerzett és eddigi szezonrekordnak is minősülő 19 lepattanót gyűjtött be, ebből pedig 7-et az ellenfél palánkja alatt. Tette mindezt úgy, hogy közvetlen ellenfelei a két legjobbnak minősített román „nagyember” – a tavaly még városunkban dobigáló Virgil Stănescu és Cătălin Burlacu –, valamint az Aseseoft tavalyi bajnoki címéhez nagy mértékben hozzájáruló Vladimir Tica voltak.
Említésre méltó még Branko Cuič szereplése is, aki pontjaival, lepattanóival, de főleg a pályán mutatott jó értelemben vett agresszív hozzáállásával a csapat motorja lett. Biztos vagyok abban, hogy Csuja egy katalizátor lehet Srecko Sekulovič csapatában, egy olyan elem, aki nagyon könnyen a ligeti szurkolótábort is a csapat mellé állítja.
 
Végeredmény: CSU Ploieşti – Maros KK 79-85 hosszabbítás után (17-16, 16-19, 23-21, 18-18, 5-11).
Pontszerzők:
CSU Ploieşti: Hargrove 14, Tica 13 pont 6 lepattanó, Stănescu 11, Burlacu 10 pont 8 lepattanó, Tudor 8 (1x3), Vlahovic 6 (2x3), Timermanis 6 (2x3), Nyakundi 6, Szijjártó 3 (1x3), Mandic 2
Maros KK: Ceskovič 18 (3x3), Cuič 16 pont (2x3) 8 lepattanó, Balaban 13 pont 19 lepattanó, Ciric 12 (2x3), Peciukas 12 (2x3), Adebayo 6, Jucan 4, Tudosă 2, Dumitru 1 pont 8 lepattanó, Jakab 1 pont 1 blokkolt dobás.
 
 
 Darko Balaban, a forduló legjobbja
 
Hogy mi is a csapat igazi arca, az ebből a három kupa és két bajnoki mérkőzésből nem kristályosodott ki, túl sok (ellentétes) dolgot mutatott mindeddig a kék-fehér csapat. Ezen kérdések egy részére válasz születhet csütörtök este 18 órától, amikor a ligeti Sportcsarnokban a vendég az eddig veretlen medgyesi Gaz Metan lesz. Ezzel a mérkőzéssel a „forró meccsek” sorozata egyelőre lejár, a Maros KK partnerei gyengébb teljesítményű együttesek lesznek (Timba Temesvár, CSS Giurgiu, Farul Konstanca, U Craiova). Természetesen hiba lenne valamelyik partnert is előre leírni, de a play-off-ba való jutás érdekében ezen négy mérkőzésből kötelező a maximális pontszámot begyűjteni.
 
Szintén a csapathoz kapcsolódó hír, hogy a felek közös megegyezésével szerződést bontottak Radu Paliciuc-cal, aki elszerződött a második osztályban szereplő, de feljutási álmokat dédelgető, többszörös bajnok bukaresti Steaua-hoz. A brassói védő/bedobó két éve került a csapathoz Déri Csaba akkori vezetőedző kérésére. A nagy reménységnek tartott játékos a tavalyi edzőcsere után teljes mértékben a kispadon ragadt, Srecko Sekulovic keze alatt nagyon kevés játék lehetőséget kapott. Érezve ezen megtorpanást a karrierjében döntött úgy a 24 éves játékos, hogy inkább egy osztállyal lejjebb száll harcba, de a biztos játéklehetőséggel él.
 
 
Radu Paliciuc, immár ex-marosvásárhelyi játékos
 
A női felnőtt csapat, a marosvásárhelyi Nova Vita háza táján sem keringenek a jó hírek. Csupán a hétvégi, immár ötödik, fordulóban sikerült megszerezniük első győzelmüket a lányoknak (Olimpia Brassó – Nova Vita 52-60). Mentségükre legyen mondva, hogy mindezidáig bajnokesélyes (Târgovişte, ICIM Arad, Szatmárnémeti) vagy feltörekvő (CSM Bukarest) csapatoktól kapott ki. Akárcsak a fiúk esetében, itt is egy könnyebb széria következik, de látván az erőviszonyokat, így sem ígérkezik könnyűnek a legjobb nyolc közé való jutás.
Máris történt változás a Doru Borşan által menedzselt csapatnál, az eddigi vezetőedző Dan Matic másodedzői szerepkört kapott, a csapat szakmai vezetését az egykori Maros KK játékos Ionel Brustur fogja ellátni.