Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Péntek, 2011. október 7. | MTI

Közép-Kelet-Európa gazdaságát dicséri a Finacial Times


Okkal feltételezhető, hogy Közép-Európa gazdaságai és a balti államok kevésbé sérülékenyek, és jobban felkészültek a gazdasági környezet romlásának kezelésére, mint sok euróövezeti tagország – áll a Financial Times pénteki közép-kelet-európai befektetési mellékletében. A londoni gazdasági napilap szerint „senki nem jósolja”, hogy a térség visszasüllyed a recesszióba, és a régiós országok államadósság-dinamikái általában sokkal jobbak, mint a nyugat-európai országokéi.

A Financial Times elemzése szerint még annak is megvannak az előnyei, hogy az euróövezeten kívüli közép-európai országok valutái az elmúlt hetekben esetenként 10 százalékkal is gyengültek az euróhoz képest, mivel ez javította ezeknek a gazdaságoknak a versenyképességét. „Ez jó dolog” – mondta a lapnak Julian Mayo, a Charlemagne Capital nevű, felzárkózó gazdaságokra szakosodott alapkezelő igazgatója. Mayo szerint az euróövezeten kívüli közép-európai országok helyzete javult azokkal a valutauniós tagállamokkal – Spanyolországgal, Olaszországgal, Portugáliával – összehasonlítva, „Görögországról nem is beszélve”, amelyek még mindig azzal küszködnek, hogy versenyképessé tegyék gazdaságukat. Sam Vecht, a BlackRock Eastern European Trust befektetési alap vezetője a lapnak hangsúlyozta, hogy a „felzárkózónak” nevezett európai országok – köztük Magyarország, Lettország, Szerbia, Románia, Csehország – minősítéseit javították a nemzetközi hitelminősítők, miközben Görögországot, Spanyolországot, Írországot, Portugáliát leminősítették.

Vecht a Financial Timesnak azt mondta, hogy jelenleg a befektetők nem veszik figyelembe ezt a különbséget, „de biztos vagyok benne, hogy idővel elkezdik figyelembe venni”. A londoni gazdasági napilap térségi melléklete szerint középtávon a keletiek átlagos növekedési üteme várhatóan meghaladja Nyugat-Európáét, részben éppen a nyugati szinthez történő felzárkózási folyamat révén. A külső tőkebeáramlás forrásai azonban változhatnak. Cezary Wisniewski, a Linklaters nemzetközi jogi tanácsadó cégcsoport varsói szakértője a Financial Timesnak elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben amerikai és európai befektetések domináltak a térségben, de most bizonyos elmozdulás látható: „sokkal nagyobb” a befektetői érdeklődés Ázsiából, Oroszországból és a közel-keleti szuverén vagyonalapok részéről. Wisniewski szerint az orosz és a kínai tőke máris vásárlási lehetőségeket keres a közép-kelet-európai pénzügyi szektorban, miközben a térségben meghatározó szerepet játszó nyugat-európai bankok éppen eladnak, hogy hazai mérleghelyzetükön javítsanak.

A Financial Times szerint azonban az üzleti klíma javítását célzó további reformok életfontosságúak a térség számára, ha a közép-kelet-európai országok egymással is versenyeznek a befektetésekért. A térségi vállalatok piaci értéke „most már nagyon vonzó, ténylegesen jó vételnek tűnnek” – idézi Cezary Wisniewskit pénteki elemzésében a Financial Times.

(Fotók: sxc.hu)