Szerda, 2020. április 8.
DÉNES napja
Menü

Köztér

Péntek, 2013. március 15. | Szerk.

Külön a szabadság oszthatatlanságáról


Külön ünnepségeken reménykedtek a magyar jövő(építés)ben, és kötelezték el magukat a marosvásárhelyi magyarság felvirágoztatása mellett az erdélyi magyar politikai pártok, amelyek, javukra legyen mondva, annyira betáblázták a mai napot, hogy még az is ünneplőkbe botlott, aki magába szállva akart megemlékezni az 1848-49 március 15-i eseményekről.

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezete 10 órakor egyaránt kokárdakészítéssel indította a napot. A szövetség helyi politikusai és szimpatizánsai a Bernády-szobornál koszorúztak először. Peti András a helyi RMDSZ-szervezet egy hónappal ezelőtt megválasztott elnöke a sajtó képviselőinek elmondta, a szövetség hagyományosan a város volt polgármesterének a szobra előtt is tiszteleg ezen a napon, ezért idén sem akartak eltekinteni ettől. Arra a kérdésre, hogy miért nem ünnepelnek közösen a többi magyar szervezettel, akárcsak más városokban, Peti kijelentette: „Nem mi vagyunk azok, akik elzárkózunk”. Majd hozzátette: az RMDSZ által szervezett ünnepségnek hagyománya van, a partnereknek azt is tiszteletben kell tartaniuk.

Az EMNP 14 órakor a Petőfi szobornál koszorúzott. Az ünnepségen jelen volt Toró T. Tibor, a Néppárt elnöke is, aki beszédében kitért arra, hogy azért jött, mert a marosvásárhelyiek  „néhány nappal ezelőtt ennyire meggyőzően álltak ki az autonómia ügye mellett”. Ugyanakkor hozzátette, részese akart lenni a marosvásárhelyi EMNP azon kezdeményezésének, hogy nemzeti ünnepünkön a hangsúly legyen az ünnepen. „Részesedni és erőt nyerni szeretnék a derűből, jókedvből, amely a zord idő ellenére sugárzik itt a fiatalok tekintetéből, énekéből, és amely sugárzik minden megmozdulásból a mai napon. Köszönöm Portik Viliéknek, hogy így gondolkodnak, ez biztató arra, hogy a nem túl távoli jövőben sikerül igazán együtt lennünk – derűsen és jókedvűen – nemzeti ünnepünkön” – fogalmazott a Petőfi-szobor előtt Toró T. Tibor, aki hangsúlyozta, hinni kell abban, hogy Marosvásárhelyen, Székelyföld fővárosában, Erdélyben, és szerte a Kárpát-medencében lehet és érdemes magyar jövőt építeni.

Az RMDSZ hagyományosan a Postaréten folytatta az ünnepi megemlékezést, a Székely vértanúk emlékművénél. Az ünnepségen több mint félezer marosvásárhelyi vett részt. A Szózat után Szabó Előd, a szászrégeni Titán együttes frontembere a Republic együttes Ezt a földet választottam című dalával indított, majd ezt követően Peti András, a szövetség helyi elnöke, dr. Kelemen Atilla, megyei RMDSZ-elnök és Borbély László, az érdekvédelmi szervezet politikai alelnöke mondott beszédet.

Peti András ünnepi beszédében a modern magyar társadalom születésnapjának nevezte 1848. március 15-ét. Hangsúlyozta, a marosvásárhelyieknek, a jelenlegi legnagyobb erdélyi magyar város lakóinak büszkéknek kell lenniük arra, hogy innen indult el az erdélyi forradalom lángja. „Ne a hiú ábrándokban bízzunk, hanem a tettekben” – fogalmazott beszédében Peti András, aki szerint a márciusi ifjak szelleme erőt adhat a városért tenni akaró fiataloknak.

Borbély László ünnepi beszédében a magyar szabadság oszthatatlanságáról beszélt, majd hangsúlyozta, hogy a marosszékiek, aki, ’48-ban, ’56-ban, ’89 decemberében és ’90 márciusában véráldozatot hoztak, „azt akarják, hogy ne legyen soha többé véráldozat, de azt a verejtékes harcot, amit 1990 óta folytatnak, és amely azt jelenti, hogy mindennap próbálnak további jogokat kivívni a magyar közösségnek, tovább kell folytatni.”   Ugyanakkor hozzátette, a magyarságnak joga van saját nyelvéhez, autonómiájához. „Azt akarjuk, hogy a magyar nyelvet ismerjék el regionális nyelvként, mert jelentős tényező vagyunk ebben az országban. Erről kell meggyőznünk a parlament 66 százalékát. Ha ez sikerül, akkor a nap nekünk kel majd fel, akkor majd huszárjaink minden különösebb gond nélkül belovagolhatnak a város főterére” – fogalmazott Borbély akinek kijelentését máris felkapta a román nyelvű sajtó és szenzációként tálalja: „Az RMDSZ kivenné az Alkotmány első cikkelyét” típusú címekkel.

Dr. Kelemen Atilla, a Maros megyei RMDSZ-szervezet leköszönő elnöke kalapot emelt a vásárhelyiek előtt, az ország legbátrabb városának nevezve Marosvásárhelyt. „Nem engedünk a széthúzásnak. Nem engedünk a nem együvé tartozásnak. Nekünk, erdélyi magyaroknak a legértékesebb drágakövünk éppen ez az egység” – parafrazálta a Deák Ferenc híres, „Nem engedünk a ’48-ból” mondását.

A két himnusz eléneklése előtt Nagy Zoltán Árpád csíkszeredai konzul Orbán Viktor magyar kormányfő, Bárczi Győző, Maros megye volt alprefektusa pedig Victor Ponta román kormányfő üzenetét olvasta fel.

A Magyar Polgári Párt március 14-én emlékezett meg a szabadságharcról, az Erdélyi Magyar Ifjak marosvásárhelyi szervezete pedig este 7 órától kezdte hagyományosnak számító felvonulását a Petőfi szobortól a Posta réti emlékműig.