Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2013. július 18. | Harasztovics Arnold

Kultúrafrissítés Marosvásárhelyen


Közös sajtótájékoztatón mutatta be ma Peti András a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke és Novák Zoltán kultúráért felelős alelnök a szervezet kulturális programját. „Közösségünk, kulturális hagyományainak és identitásának megőrzése és ápolása az elfogadás, a kölcsönös megértés és megismerés jegyében” – e köré szervezik a marosvásárhelyi RMDSZ kulturális programját. Hangsúlyozták, Marosvásárhely politikai-kulturális életében kívánnak jelen lenni, valamint a közösség igényeinek képviseletével igyekeznek segíteni a kulturális életet.

Marosvásárhely különböző földrajzi, történelmi és nyelvi tájegységek határvonalán fekszik. Az itt élő magyar közösség rendkívül színes és tagolt. A marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet célja egy olyan általános közhangulat megteremtése, amely a hagyományokat tiszteli és elkerüli az öncélú múltba menekülés veszélyeit, ugyanakkor a „vásárhelyiséget”, mint helyi identitást erősíti. Egy olyan helyi identitás megteremtésén dolgoznak, amelyben a székely, mezőségi vagy a belső erdélyi származású vásárhelyi lakos egyaránt otthon érzi magát, a város román lakosságával egyetemben. A „régi Marosvásárhely” kulturális örökségének felhasználásával kívánják építeni az új Marosvásárhelyt.

Terveik között szerepel az etnikailag vegyes családok kettős identitásának megerősítése, támogatása kétnyelvű programok szervezésével, gyerekeknek szóló nyári táborokkal, gyerekek és felnőttek számára magyar nyelvórák szervezésével. Novák Zoltán hangsúlyozta, együtt fognak működni a város kulturális intézményeivel és egyesületeivel. „Fontosnak tartjuk a közös programtervezést, egyeztetést ezért partnerséget tervezünk az egyházakkal és civil szervezetekkel a város művelődési stratégiáinak kidolgozásában és lebonyolításában” – fogalmazott.

Ugyanakkor közvetítő szerepet vállalnak a kulturális szervezetek és a városi RMDSZ frakció, illetve városvezetés között. Támogatni kívánják az új típusú kulturális rendezvényeket is, ám a közösség számára fontos kulturális rendezvényeket szélesebb körökbe (például lakónegyedekbe) próbálják kivinni és népszerűsíteni a meglévő intézményes (egyházi és világi) struktúrák felhasználásával. A Vásárhelyi Napok programsorozatban pedig a magyar közösségnek szóló rendezvényekkel szeretnék megszólítani a város magyar lakosságát.

Hosszú távú terveik között szerepel a város hangsúlyosabb jelenlétének fokozása a hazai és külföldi eseménynaptárakban, amellyel kapcsolatosan az alpolgármester, Peti András hangsúlyozta, hogy Dorin Florea polgármester őt bízta meg a város Európai Unió kulturális fővárosa címének elnyerésére szükséges lépések megtételére, melyre tanácsi határozat is született már.

Az RMDSZ kulturális terveiből eddig a rendszeresen megszervezett 48-as forradalom és szabadságharcra való megemlékezés, és a majális, idéntől pedig a nyolcadikos diákok számára szervezett kiegészítő órák és tanácsadás, az egyházak képviselőivel kezdeményezett egyeztetések, és a Zi de Zi című napilappal való együttműködés eredményeként a kommunizmusról szóló, két nyelven megjelenő havilap megvalósulását emelte ki Novák Zoltán.

A már elkezdett programok folytatása mellett szeptembertől értelmiségiekkel és közéleti személyiségekkel folytatott kerekasztalbeszélés-sorozatot indít a marosvásárhelyi RMDSZ a Bolyai Klubban.