Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2012. március 29. | MTI

Kultúrdiplomáciai hely lesz Kolozsvár?


Fontos, hogy Kolozsváron is nyíljon magyar kulturális intézet, és ezt a felvetést a román kulturális kormányzat is támogatja; erről L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke beszélt, miután csütörtökön Hatos Pállal, a Balassi Intézet főigazgatójával bukaresti hivatalában felkereste Kelemen Hunor román kulturális és örökségvédelmi minisztert.

„A kolozsvári magyar kulturális intézet nyitásának igénye a kolozsvári magyar értelmiségiekkel folytatott januári megbeszélésen vetődött fel, a már létező bukaresti és sepsiszentgyörgyi központ mellett. Támogatjuk az elképzelést és ismerve a nemzetpolitikai törekvéseket, valamint a jelenlegi jogszabályi környezetet, a kezdeményezés találkozik a kormány stratégiai irányaival” – mondta L. Simon László az MTI-nek.    

Hatos Pál szerint a kolozsvári magyar intézet létrehozásának fontos nemzetpolitikai vetülete van. „Kolozsvár kulturális értelemben Erdély és az erdélyi magyarság fővárosa, a magyar kultúra egyik bölcsője, ma is fontos egyetemi, múzeumi, művészeti központ, ahol Magyarország kulturálisan is jelen kíván lenni” – fogalmazott a főigazgató. Kelemen Hunor, Románia kulturális és örökségvédelmi minisztere hangsúlyozta, hogy a kolozsvári magyar kulturális intézet létrehozásáról a két ország külügyminisztériumának kell megállapodnia, de ebben fontos véleményezési szerepe lesz a kulturális tárcának. Hozzátette: miniszterként támogatja a tervet.

 L. Simon László szerint Bukarest és Sepsiszentgyörgy mellett Kolozsváron is
magyar kulturális központ nyílhat (Fotó: magyarhirlap.hu)

A megbeszélésen a támogatás-politikáról is szó volt. Az RMDSZ elnökeként Kelemen Hunor arra kérte L. Simon Lászlót, aki a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) is elnöke, hogy az értékalkotást és értékmegőrzést támogassák Erdélyben, „megtartva vagy megteremtve azt az egyensúlyt, ami 2011-ben megbomlani látszott”.    

L. Simon László az MTI-nek elmondta, hogy az NKA év eleji döntései kedvező változásokat hoztak a határon túli magyar folyóiratok támogatása tekintetében, példaként a Kolozsváron megjelenő Helikon című folyóirat ügyét említette. Elhangzott továbbá, hogy meg kell újítani a magyar-román műemlékvédelmi megállapodást, ami államközi garanciát jelentene az Erdélyben található magyar emlékek megőrzésére.    

A fideszes politikus meghívta Kelemen Hunort arra az április 20-ai konferenciára, amelyet az első magyar műemlékvédelmi szerv felállításának 140-ik évfordulója alkalmából szerveznek Budapesten. „A határon túli magyar épített örökség védelme ma is a magyar intézményes örökségvédelem látóterében, a magyar támogatási politikának pedig a fókuszában van” – emelte ki L. Simon László.

Arról is beszélt, hogy a műemlékvédelmi évfordulóhoz kapcsolódik az is, hogy Tőkés László európai parlamenti képviselő kezdeményezésére szerdán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével együtt a teljes magyar nemzeti örökség védelméről szóló határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez. „Ennek elfogadásával a parlament elkötelezné magát arra, hogy Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökségünket utódaink, valamint az emberiség számára megőrizze és továbbadja”.     A mostani bukaresti út annak a látogatássorozatnak a része, amelynek során L. Simon László és Hatos Pál együtt keresi fel a magyar kultúrdiplomácia helyszíneit és a Kárpát-medencében élő magyar közösségeket.