Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Köztér

Szerda, 2013. október 23. | Szerk.

A látszat csal. Bearanyozzák az Aranykakast


Nem állt le a nulladik percben az Aranykakas felújítása – ezt nyilatkozta a vasarhely.ro-nak Romarta SA marosvásárhelyi képviselője. Az épülettulajdonost azért kerestük meg, mert a Sörház utcai épület körül eltüntek a felújítást jelző óriásmolinón. „Azért kellett leszereltetnünk ezeket a molinókat, mert nem volt érvényes építkezési engedélyünk. Ezt teljes jóindulattal jelezte a polgármesteri hivatal egyik munkatársa, mi pedig már elindítottuk az iratok beszerzésének a folyamatát” – magyarázta portálunknak a Romarta SA illetékese.

Mint megtudtuk, a kivitelezési terv előreláthatóan 2014 tavaszára készül el, a tulajdonos utasítása szerint az épület megőrzi az eredeti formáját. Az Aranykakas tervezett felújításának híréről október 4-én számoltunk be.

A Bürger-palotaként, illetve Vörös kakasként ismert neobarokk épületet Bürger Albert építtette családja számára, 1937-ig lakott a mai Kossuth utca 106. szám alatti ingatlanban. (Bürger Albert, hosszú ideig városi tanácsos, Bernády György híve, az akkori Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az Országos Magyar Párt tagja nemcsak sörgyáráról volt híres, de arról is, hogy ő használt elsőként Marosvásárhelyen villanyáramot az ipari termelésben, saját áramfejlesztőt is épített.)

Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Az államosítás után az épületben szeszlerakatot létesítettek, az épület megrongálódott. Később az Avicola nevű tyúkfarm felújíttatta, és vendéglőt nyitott Aranykakas néven.

Az épület a rendszerváltás után másodszor is romos állapotba került, azóta a hajléktalanok lakhelyévé vált, csak néhány fényképész merészkedett be oda. Az épület előtt jelenleg is tábla hirdeti, hogy a romhalmaz nem a város, hanem a bukaresti Romarta Rt. tulajdona. A tulajdonos azonban nem reagál sem a felszólításokra, sem a szégyentáblák több évvel ezelőtti elhelyezésére. A városvezetés korábban lépéseket tett annak érdekében, hogy megvásárolja az épületet, a tulajdonos részéről azonban nem kapott választ.

Szeptember 13-a és 15-e között filmbarátok lakták be az Aranykakas udvarát – a Kultúrpalota építésének 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat részeként a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál koncerteket és filmvetítéseket szervezett.