Szerda, 2020. április 8.
DÉNES napja
Menü

Köztér

Csütörtök, 2014. április 24. | Szerk.

Lejárt a prefektus mandátuma. Utód még nincs


Ma járt le Corneliu Grosu prefektusi mandátuma – a Maros megyei kormányhivatal így elméletileg vezető nélkül marad, az RMDSZ ugyanis még mindig nem nevezte meg jelöltjét a kormánybiztosi tisztségre.

A szövetség kormányzási feltételei között szerepelt ugyanis az is, hogy magyar prefektust neveznek ki két megyében, emellett az RMDSZ 7 megyében alprefektust jelölhet. Brassó megyében már hetekkel ezelőtt kinevezték a magyar prefektust, Temes és Szatmár megyében pedig az alprefektusokat.

Grosu felfüggesztése már megjelent a hivatalos közlönyben, akárcsak Vasile Oprea alprefektusnak való kinevezése.

Corneliu Grosu (Fotó: targumureseanul.ro)

Maros megyében sajtóhírek szerint azért késik a prefektus kinevezése, mert az RMDSZ még nem talált embert, aki vállalná ezt a tisztséget.

Brassai Zsombor, a szövetség Maros megyei szervezetének az elnöke a vasarhely.ro-nak kijelentette: nincs határidőhöz kötve az új prefektus kinevezése. „A mi érdekünk, hogy minél hamarabb megnevezzük a jelöltet. Egyébként nincs szó arról sem, hogy ne lenne jelöltünk. Keressük a legmegfelelőbb személyt erre a fontos tisztségre. Több név is felmerült, a közeljövőben döntést fogunk hozni” – fogalmazott Brassai.

„Akit megnevezünk, az a helyi adminisztrációban jártas, tapasztalt kell legyen. És nyilván az lenne a kedvező, ha jogi végzettséggel rendelkezne. Ezek az én preferenciáim” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie az új prefektusnak.

„Többeket megkerestünk és igen volt, aki elutasított, a szakmai érdekeikre hivatkozva” – ismerte el Brassai, de cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint mindenki ódzkodna a Maros megyei prefektusi széktől.

Brassai nem erősítette meg azt az értesülésünket, hogy Bárczi Győző lenne a potenciális jelölt. „Nem szeretném befolyásolni a döntést azzal, hogy neveket sorolok” – mondta Brassai. A prefektust a megyei RMDSZ vezetősége jelöli, a javaslatot a szövetségi elnök is el kell fogadja.

Az Erdély FM úgy tudja, Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatójának a neve is felmerült a prefektusi tisztség várományosai között, azonban nem fogadta el a jelölést.

Sajtóhírek szerint Frunda György Victor Ponta kormányfő személyes tanácsadójának a neve is felmerült a prefektusi tisztség várományosai között. „Nem leszek és nem is lennék prefektus” – válaszolta a vasarhely.ro-nak a volt szenátor.

Kérdésünkre, hogy miért késhet az RMDSZ jelöltjének a megnevezése, a veterán politikus kijelentette: „nem könnyű jogi és közigazgatási tapasztalatokkal rendelkező embert találni”. Hozzátette: bukaresti munkáját nem szívesen adná fel senki, a Maros megyei jogászok pedig nehezen mondanak le állásukról. Frunda szintén cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint azért nem talál az RMDSZ prefektusjelöltet, mert senki nem akarja vállalni a kényes feladatokkal is járó tisztséget. „Minden tisztségben vannak kellemetlen dolgok, így a Maros megyei prefektusi székben is kell majd igen kényes témákkal foglalkozni, legyen szó az erdő visszaszolgáltatásáról vagy a székely zászlóról. De az, aki jártas a jogi és közigazgatási ügyekben ezt jól tudja és nem is lepődik meg ezen” – magyarázta Frunda.