Szombat, 2019. szeptember 21.
MÁTÉ, MIRELLA napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2011. október 3. | Farkas István

Lélekemelő Cosmote-pillangó


A Cosmote görög mobilszolgáltató társaság pillangós reklámjai felkavarták a hazai médiapiac állóvizét, vagy legalábbis sikerült bedobniuk egy olyan szpottot, ami ha az eladási mutatókat nem is tolja az egekbe, a közvélemény figyelmét mindenképp a Cosmotére irányítja. A Papaya Advertising által készített másfélperces reklám a megjelenése utáni első héten 150 ezren nézték meg a YouTube videomegosztó portálon.

 

Természetesen mindjárt az elején jöttek a vádaskodások: a reklámfilm készítője plagizált, hisz a pillangós sztori egy az egyben Constantin Pilavios What is that? című rövidefilmjének alapötletét veszi át, annyi különbséggel, hogy a veréb helyett a rovarok rendjébe tartozó élőlény képezi a választ a „mi az?” kérdésre.

 

Az állítás azonban annyiban árnyalt, hogy Robert Tiderle, a Papaya Advertising menedzsere Pilavios kérte fel a reklámfilm elkészítésére. Utóbbi szkeptikusan fogadta a felkérést – csöppet sem bízva abban, hogy a rövidfilmje lerövidítve hogy fog működni a piacgazdaság kemény világában. Az eredmény még nem lemért, egyelőre csupán annyit tudni, hogy a nézők zömének tetszik a reklámfilm érzelmes (sokak szerint már-már csöpögős) története.

A Center for Emotional Marketing egyik nemrégiben készített elemzése arra mutat rá, hogy bár az érzelmi húrokat pengető reklámok gyakran kitűnnek a hirdetési zajból (lásd például a Cosmote új reklámját), az esetek többségében nem képesek megváltoztatni a fogyasztói magatartást (értsd: vásárlásra ösztönözni). Az elemzés szerint miközben a pusztán érzelmi megközelítésre építő hirdetések létrehozzák a kötődést a fogyasztóval, a későbbiek során nem tudnak erre a kapcsolatra hatásosan építeni az attitűdök megváltoztatását lehetővé tevő hihető információk hiánya miatt.
A pusztán érzelmi hatást célzó reklámok éppen ezért segítenek ugyan építeni a márka jó hírnevét, viszont képtelenek az eladások növelésére. Figyelembe véve, hogy az Orange és a Vodafone után a Cosmote a hazai mobiltelefonos piacnak csak a harmadik szereplője, könnyen egyértelműsíthető a pillangós reklám elsődleges szerepe.

Ha a Cosmote pillangója nem termeltetett elég könnyet, ajánljuk a következő reklámfilmeket:

 

 

 

 

 

 

 

Az alábbi videó nem reklám, hanem egy rövidfilm, de az LG a Cosmote mintájára lecsaphat rá, annál is inkább, hogy ő a főtámogató: