Kedd, 2020. augusztus 11.
ZSUZSANNA, TIBORC napja
Menü

Köztér

Kedd, 2012. január 10. | Farkas Katalin

Lemondott Arafat. Vásárhelyen folytatja


„Amint látják, itt vagyok, élek és virulok. Lemondtam államtitkár helyettesi funkciómról, de nem tűnök el végleg” – kezdte ma délutáni sajtótájékoztatóját Raed Arafat, aki elmondta, egyrészt szomorú, mivel nem tudta befejezni a megkezdett munkát, ugyanakkor emelt fővel távozik, hisz véleményét elmondta és felvállalta. „Visszavonulok, és mindenféle kormánnyal szembeni kötelezettség nélkül fogok beszélni a törvénytervezetről, úgy, ahogy a hétköznapi állampolgárok teszik” – erősítette meg a felmondásáról szóló híreket Arafat.

Fotó: vasarhely.ro

Az elmúlt napokban a marosvásárhelyi orvos úgy nyilatkozott, amennyiben az új egészségügyi törvényt az aktuális formájában szavazzák meg és fogadják el, lemond tisztségéről. Az államtitkár-helyettest ugyanis zavarta az, hogy az új törvény értelmében akár felszámolhatják a SMURD rohammentőszolgálatot, valamint hogy az új egészségügyi törvény értelmében a magánszféra is hasonló állami támogatásban részesülhet, mint jelenleg a Mentőszolgálat vagy a SMURD.
A helyettes államtitkár lemondásának kérdése azután került ismét célkeresztbe,miután hétfő este telefonos vitába bonyolódott Traian Băsescuval. Az államfő azzal vádolta a helyettes államtitkárt, hogy a mentőszolgálatok átszervezésével félretájékoztatja a romániai közvéleményt.

A palesztin származású marosvásárhelyi orvos újságírói kérdésre elmondta, neki a Marosvásárhelyi Sürgősségi Kórháznál van állása, így ide tér vissza, de előtte lehet, hogy 2-3 hónapos fizetetlen szabadságot vesz ki, annak érdekében, hogy pontot tehessen az egészségügyi kerettörvény kapcsán kialakult vita végére. Ugyanakkor azt is kiemelte felkérés esetén hajlandó még a minisztériumnak dolgozni, ha garantálják, hogy véleményét szabadon kimondhatja, és azt mint egy tapasztalt szakember tanácsát fogadják.

Fotó: vasarhely.ro

A sajtótájékoztatón Arafat hangsúlyozta az egészségügyi kerettörvény fő problémája, hogy elméleti szakemberek dolgozták ki, nem a gyakorlati tapasztalatokra alapoztak, így az nem a betegek érdekeit szolgálja. Elmondása szerint a magán egészségügyi szektor bevonása még nem garancia a minőség növelésére, sőt inkább összezavarja a betegeket.

Raed Arafat 1991-ben Marosvásárhelyen megalapította a SMURD (Sürgősségi Életmentő Szolgálat) sürgősségi, életmentő szervezetet, amely 1996-tól, a 121-es törvény alapján, a Katonai Tűzoltósághoz került. Ekkortól kezdődött el SMURD Románia szerte kiépülni.
Ugyanakkor az ő nevéhez kötődik a teljes hazai mentőszolgálat reformja valamint a hazai légimentő szolgálat kiépítése és korszerűsítése is.

A sürgösségi orvost 2007. augusztus 23-án nevezték ki először az Egészségügyi Minisztérium államtitkár-helyettesévé, az akkori miniszterelnök, Călin Popescu Tăriceanu jóváhagyásával.