Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Köztér

Hétfő, 2016. április 11. | Szerk.

Fej nélkül a vásárhelyi EMNP


„Mindennek megvan az ideje, a visszalépésnek is” - ezzel a mondattal vezette fel azt a Facebook-bejegyzést Jakab István, az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének az elnöke, amelyben bejelentette: lemond minden politikai tisztségéről, illetve párttagságáról. „Nem tudok politikai utasítások, elvárások játékszere lenni. Csakis hitem szerint cselekszem, és már nem hiszek az Erdélyi Magyar Néppártban. Éppen ezért lemondok minden politikai tisztségemről és a párttagságomról. Maradok a közösség szolgálatában, képességeim és civil lehetőségeim szerint” - fogalmaz Jakab István. Az EMNP helyi politikusa hangsúlyozta: mindig a politikai élet kereste meg őt és nem ő kereste a szerepvállalást. „Így volt ez a az elmúlt évek során is, amikor azzal a hittel vállaltam politikai tisztséget, megmérettetéseket, hogy hozzá tudok járulni Marosvásárhely felemelkedéséhez. Hitem és elveim szerint próbáltam a közösség szolgálatában lenni. Ezen nem fogok változtatni” - írja Facebook-bejegyzésében Jakab.

 

Mindennek megvan az ideje, a visszalépésnek is.Mindig a politikai élet keresett meg engem, nem én kerestem a politikai...

Közzétette: Jakab István – 2016. április 11.
 

Hangsúlyozza azt is, hogy meglátása szerint Marosvásárhelyen a magyar – magyar ellenségkép nem lehet jövő, mint ahogyan a politikai játszmák sem segítik megmaradásunk. „Hiszem, hogy városunk magyar közösségében hatalmas potenciál rejlik és képes ezt kihasználni, jövőt teremteni magunk és gyerekeink számára” - írja.

Jakab István szerint most a jelennek van ideje. „A gazdasági, nyelvhasználati, oktatási, infrastrukturális problémák sokaságának terhe. A város még nem a miénk, hanem egy beteges politikai kultúra szövődményeinek áldozata. Hiszem, hogy eljön az ébredés, a felemelkedés ideje. Hiszem, hogy ezt csak összefogással lehet elérni. Erre törekedtem, a politikai tárgyalások során. Arra, hogy olyan tanácsosi csapat álljon össze Marosvásárhelyen, amellyel többséget szerezhetünk a városvezetésben, és tanácsosaink megvívják a közösségünkért vállalt harcokat. Sajnos a politikai érdek még mindig megelőzi a közösségi érdeket” - olvasható a Facebook-bejegyzésében.

Jakab Istvánb lemondásának az előzménye, hogy vasárnap este Portik Vilmos, a néppárt marosvásárhelyi szervezetének az alelnöke jelentette be lemondását. A politikus szintén a Facebookon jelentette be lemondását. Bejegyzésében csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a magyarság Marosvásárhelyen képtelen összefogni. „Ezt politikai munkám kudarcának is tekintem, és ezért is döntöttem úgy, hogy ha szülővárosomban nem jön létre az összefogást hitelesen megjelenítő közös tanácsosjelölti lista, akkor az idei választásokon tanácsosjelöltként sem veszek részt” - fogalmazott a politikus.